logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

90 lat, Alzheimer. Co zrobić dla zbawienia?
Autor: BoguMiła (---.dynamic.play.pl)
Data:   2026-08-20 12:22

Mam prośbę o poradę co można zrobić w poniższym przypadku. Osoba po 90 roku życia, chora na Alzheimera, od wielu lat nie przystępowała do spowiedzi i Komunii św. Przestała chodzić do spowiedzi już wtedy, gdy była jeszcze sprawna umysłowo. Aktualnie jej stan jest na tyle ciężki, że ma często omamy i przeważnie nie składa sensownych zdań. Nadal jednak umie się przeżegnać, chce nosić na szyi różaniec i krzyżyk, na swój sposób się modli oraz ogląda Mszę św. w TV, jak jej włączą telewizor. Co można zrobić dla Zbawienia takiej osoby jeśli ma niewyspowiadane grzechy ciężkie z przeszłości?

Re: 90 lat, Alzheimer. Co zrobić dla zbawienia?
Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2026-08-20 14:05

Zaprosić księdza. Przedstawić mu sytuację. On już powinien wiedzieć, co dalej. Ufać Panu Bogu.

Autor: Mateusz (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2026-08-20 14:49

Poproś księdza z Twojej parafii, albo kapelana (nie piszesz, czy osoba ta przebywa w domu, czy w szpitalu albo hospicjum) o udzielenie tej osobie sakramentu chorych.

Autor: Estera (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data:   2026-08-21 16:00

Zaufać. Bóg widzi serce i możliwości.

Autor: Matt (---.datapacket.com)
Data:   2026-08-22 23:35

Tak, jak najbardziej zaprosić księdza. Miałem podobną sytuację, pojechałem po księdza, mimo że ta osoba przestała ufać księżom, to temu jednemu ufała. Zrobiłem to z zaskoczenia, bo jeśli bym powiedział, to pewnie by się ta osoba nie zgodziła. Ksiądz też się wzbraniał, bo to nie jego parafia itd. ale dał się namówić, chwała Bogu. Ta osoba już z tego świata odeszła, ale dostała wszystkie Sakramenty, to było najlepsze co mogłem zrobić i jestem bardzo szczęśliwy, że tak postąpiłem.

Druga sprawa pomocna w związana z Twoim pytaniem:
Jeśli stan starszej osoby się pogarsza, Jezus do św. Faustyny powiedział, że jeśli ktoś modli się nad konającym Koronką do Miłosierdzia, to przyjdzie do tej osoby nie jako Sędzia Sprawiedliwy, ale jako Zbawiciel Miłosierny. Życzę zdrowia osobie, o której piszesz i mam nadziej, że ma się dobrze, jednak jeśli nie tutaj, to warto o tym pamiętać we wszelkich innych sytuacjach, które mogą się pojawić w Twoim życiu.

Autor: B. (---.184.249.251.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2026-08-31 21:32

Z Listu św. Jakuba (rozdział 5):

"14 Choruje ktoś wśród was? Niech sprowadzi kapłanów Kościoła, by się modlili nad nim i namaścili go olejem w imię Pana.
15 A modlitwa pełna wiary będzie dla chorego ratunkiem i Pan go podźwignie, a jeśliby popełnił grzechy, będą mu odpuszczone."

Jak wielki jest Sakrament Chorych! Pan Bóg odpuszcza choremu grzechy, nawet gdy nie jest w stanie wyspowiadać się...

Serdecznie pozdrawiam.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: