logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Wiele lat ranią w okrutny sposób. Jak ich kochać?
Autor: MM (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2026-08-21 20:21

Jak sobie radzicie z miłością do bliźniego? Jak kochać osoby które zraniły i ranią w okrutny sposób wiele lat? Nie tylko mnie, ale innych ludzi. I najcięższe jest dla mnie to, że te osoby są bardzo wierzące, praktykujący. Nie umiem zrozumieć. Nie chcę tych ludzi widzieć. Czy grzeszę tym brakiem miłości do Nich?

Re: Wiele lat ranią w okrutny sposób. Jak ich kochać?
Autor: A2 (---.rogozno.vectranet.pl)
Data:   2026-08-24 22:28

Ciężki temat. Modlitwa, i czynienie tego, co Pan Bóg podpowie.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2026-08-24 22:41

Nie musisz narażac się na kolejne rany. Możesz zachować bezpieczny dystans. Ale dobrze im życzyć. Mimo wszystko. To trudne.

Autor: Marek (---.dynamic.play.pl)
Data:   2026-08-25 02:48

/.../

Pańska odpowiedź całkowicie ignoruje dylematy moralne i emocjonalne Autorki. Skupia się wyłącznie na jednym, pobocznym wątku z jej wypowiedzi – na fakcie, że krzywdziciele są osobami religijnymi. Skupił się Pan na teologicznej ocenie krzywdzicieli (diagnozując u nich hipokryzję). Powołuje się Pan na słowa Jezusa o złych owocach, aby zdeprecjonować religijność oprawców. Porusza Pan abstrakcyjny wątek „uwolnienia od dyktatury autorytetu”, który nie ma bezpośredniego przełożenia na ból Autorki wpisu. Odpowiada Pan na pytania, których Autorka nie postawiła. Nie odpowiada Pan na pytanie o grzech: nie odnosi się do wyrzutów sumienia MM. Nie tłumaczy jej, czy odczuwanie niechęci do oprawcy i unikanie go jest grzechem, czy zdrową granicą (co jest kluczowe w teologii moralnej). Nie podaje Pan wskazówek działania, żadnej recepty jak kochać w takiej sytuacji (np. tłumacząc różnicę między miłością-akceptacją a miłością-modlitwą z dystansu). Skupia sie Pan na sprawcy zamiast na ofierze: MM przyszła z własnym bólem i dylematem duchowym, a Pan zaoferował jej jedynie teologiczną analizę winy jej oprawców. Zdemaskowanie hipokryzji krzywdzicieli (choć słuszne) nie leczy ran MM ani nie odpowiada na jej pytanie, co ma teraz zrobić ze swoimi emocjami. Taka 'odpowiedź/pomoc' mija się z celem, o który prosi Autorka.
moderator

Autor: odpowiedź (---.dyn.optonline.net)
Data:   2026-08-25 03:53

MM,
Nie, nie grzeszysz, unikając tych osób. Ochrona siebie to nie grzech. Niechęć do kontaktów z ludźmi, którzy okrutnie ranią, nie jest brakiem miłości, lecz zdrowym mechanizmem obronnym. Chrześcijaństwo nie polega na byciu ofiarą, a Kościół nie nakazuje trwania w relacjach, które nas niszczą. Teologia moralna wyraźnie odróżnia dwa pojęcia, które często błędnie ze sobą zlewamy:
- Przebaczenie: Jest wewnętrzną decyzją o rezygnacji z zemsty i oddaniu ostatecznej sprawiedliwości Bogu. Można przebaczyć z bezpiecznego dystansu, nie utrzymując żadnego kontaktu.
- Pojednanie: Jest procesem obustronnym. Wymaga od sprawcy uznania winy, szczerego żalu i zaprzestania krzywdzenia.

Jeśli oprawca nadal rani, masz prawo – a często z racji dbania o własne zdrowie psychiczne wręcz obowiązek – postawić twarde granice i się odciąć.
Czym jest miłość do krzywdziciela? Miłość w sensie ewangelicznym (agape) to nie są ciepłe emocje, sympatia czy poczucie bliskości. Uczuć nie da się wymusić aktem woli. Miłość to postawa polegająca na pragnieniu czyjegoś ostatecznego dobra. Wobec osób toksycznych ta miłość przyjmuje bardzo surową, zdystansowaną formę:
- Nie życzysz im potępienia, lecz opamiętania.
- Zamiast własnoręcznie wymierzać karę, oddajesz ich pod sprawiedliwy osąd Boga.
- Modlisz się o ich nawrócenie (nawet jeśli to tylko proste westchnienie: „Boże, przemień ich serca i trzymaj ich z dala ode mnie”).

Rozdźwięk między wiarą a czynami. To całkowicie naturalne, że ich religijność budzi w Tobie głęboki sprzeciw i niezrozumienie. Zewnętrzne praktyki religijne bez realnej miłości bliźniego są jednak martwe. Sam Jezus najostrzej krytykował właśnie takie postawy – osoby, które zachowywały pozory pobożności, jednocześnie krzywdząc innych. Ta hipokryzja to ciężar ich własnego sumienia i to oni będą musieli z tego zdać sprawę przed Bogiem. Ty nie musisz ich usprawiedliwiać ani na siłę szukać w nich dobra, którego obecnie nie widać.

Wyrzuty sumienia po postawieniu granic są niezwykle powszechne, zwłaszcza u osób empatycznych i wierzących. Wynikają one zazwyczaj z tzw. fałszywego poczucia winy – czujemy się źle nie dlatego, że zrobiliśmy coś obiektywnie złego, ale dlatego, że złamaliśmy stare, niezdrowe schematy i rozczarowaliśmy innych.

Data:   2026-08-25 03:54

Oto jak możesz poukładać to w sobie na płaszczyźnie psychologicznej i duchowej.
Perspektywa psychologiczna: zmiana narracji. Odróżnij winę od żalu: Poczucie winy powinno być sygnałem, że zrobiliśmy komuś celową krzywdę. Kiedy chronisz siebie przed przemocą (fizyczną, słowną czy emocjonalną), postępujesz właściwie. To, co odczuwasz w brzuchu, to najczęściej głęboki żal, że dana relacja nie jest taka, jak byś chciał, oraz lęk przed gniewem drugiej strony.
Zrezygnuj z roli „wybawcy”: jesteś odpowiedzialna za siebie i swoje reakcje, ale odpowiadasz tylko wobec innych dorosłych ludzi. Nie masz obowiązku naprawiać cudzego życia, znosić złego traktowania w imię „utrzymania rodziny” ani przejmować odpowiedzialności za to, jak ktoś zareaguje na Twoje granice. Granice to nie atak: Odcięcie się od toksycznej osoby nie jest aktem zemsty ani agresji, lecz obrony. Po prostu zamykasz drzwi do swojego domu przed kimś, kto notorycznie wnosi do niego błoto.

Perspektywa duchowa: miłość mądra, nie naiwna. „Jak siebie samego” (por. Mt 22,37): Przykazanie miłości bliźniego posiada drugą, często ignorowaną część. Kochanie siebie to dbanie o własną godność, zdrowie psychiczne i pokój serca. Pozwalanie innym na niszczenie Ciebie jest zaprzeczeniem tej miłości. Jezus stawiał granice: Chrystus był ucieleśnieniem miłości, a jednak nie zgadzał się na wszystko. Gdy tłum chciał Go zrzucić ze skały, po prostu przeszedł między nimi i oddalił się (Łk 4, 29-30). Odmawiał odpowiedzi faryzeuszom, gdy wiedział, że szukają podstępu, a wobec zepsutego Heroda milczał.
Brak zgody na grzech: pozwalanie komuś, by bezkarnie Cię krzywdził, utwierdza go w przekonaniu, że jego zachowanie jest akceptowalne. Stawianie granic jest formą powiedzenia: „Nie zgadzam się na zło, które czynisz”.

Jak przetrwać początkowy dyskomfort? Potraktuj poczucie winy jak objaw odstawienia: gdy zaczynasz stawiać granice, Twój mózg – przyzwyczajony do ulegania – będzie bił na alarm. Zamiast z tym walczyć, nazwij to zjawisko: „Czuję się teraz winny, ponieważ nie jestem przyzwyczajony do chronienia siebie. Ten dyskomfort minie”. Zapisz swoje „dlaczego”: w chwilach zwątpienia nasza pamięć potrafi idealizować przeszłość i zacierać wspomnienia o krzywdach. Miej pod ręką (w głowie lub na kartce) listę twardych faktów i powodów, dla których musiałaś postawić tę granicę.
Z każdym kolejnym dniem, w którym nie ulegniesz manipulacji, fałszywe poczucie winy będzie słabnąć, robiąc miejsce na wolność.

Jak zakomunikować twarde granice bez wchodzenia w kłótnię? Kluczem do postawienia granicy bez wywoływania kłótni jest technika „zero tłumaczenia” (znana w psychologii jako zasada No JADE: Justify, Argue, Defend, Explain – nie usprawiedliwiaj się, nie kłóć, nie broń, nie wyjaśniaj). Toksyczna osoba potraktuje każdy Twój argument nie jako fakt, lecz jako zaproszenie do przeciągania liny. Oto konkretne formuły komunikacyjne, podzielone na sytuacje:

1. Definitywne odcięcie (najlepiej na piśmie)
Jeśli decydujesz się na całkowite zerwanie kontaktu, komunikat musi być krótki, ostateczny i pozbawiony oskarżeń. Używaj języka, który mówi o Twoich decyzjach, a nie o ich winie. „Zdecydowałam, że dla mojego własnego spokoju muszę zakończyć naszą relację. Proszę, uszanuj moją decyzję i nie kontaktuj się ze mną więcej.” „Nasze kontakty kosztują mnie zbyt wiele zdrowia, dlatego wycofuję się z tej znajomości. Życzę Ci dobrze, ale nie będę odpowiadać na Twoje wiadomości.” „Nie widzę przestrzeni na dalsze utrzymywanie naszej relacji. Proszę, nie dzwoń i nie pisz do mnie.”
Kluczowa zasada: Po wysłaniu takiej wiadomości nie odpowiadaj na żadne próby prowokacji, pytania „ale dlaczego?” ani oskarżenia o brak serca. Odcięcie działa tylko wtedy, gdy konsekwentnie zachowasz milczenie. Każda odpowiedź udowadnia, że Twoje granice można złamać.

2. Granice w kontakcie bezpośrednim (gdy kontakt jest konieczny). Jeśli całkowite odcięcie nie jest możliwe (np. na wspólnych uroczystościach rodzinnych), używaj komunikatów ucinających dyskusję i techniki „zdartej płyty” (powtarzania tego samego zdania bez zmian).
Gdy ktoś Cię atakuje lub krytykuje: „Nie życzę sobie takiego tonu. Jeśli nie zmienisz sposobu rozmowy, wyjdę.” (jeśli osoba nie przestaje – wstajesz i wychodzisz bez słowa).
Gdy ktoś próbuje wciągnąć Cię w kłótnię: „Rozumiem, że masz takie zdanie, ale ja widzę to inaczej. Nie będę o tym dyskutować.”
Gdy ktoś narzuca Ci swoją wolę: „Dziękuję za radę, ale zrobię to po swojemu.”
Gdy ktoś stosuje szantaż emocjonalny: „Przykro mi, że tak to odbierasz, ale moja decyzja jest ostateczna.”

3. Technika „Szarej Skały”
Gdy musisz przebywać w jednym pomieszczeniu z osobą, która regularnie rani, stań się tak nudny i nieemocjonalny jak szary kamień. Złośliwe i toksyczne zachowania karmią się Twoją reakcją emocjonalną (zarówno strachem, tłumaczeniem się, jak i gniewem).
Odpowiadaj krótkimi, zamykającymi słowami: „Mhm”, „Rozumiem”, „Być może”.
Nie opowiadaj o swoim życiu prywatnym, sukcesach ani słabościach. Brak danych to brak amunicji przeciwko Tobie.
Nie reaguj na zaczepki (nawet te najbardziej absurdalne) – patrz na tę osobę z łagodną obojętnością i zmieniaj temat lub odchodź.
Brak reakcji jest najpotężniejszym komunikatem, jakiego możesz użyć. Całkowicie odbiera drugiej stronie władzę nad Twoimi emocjami.

Co robić, gdy nasłani są inni, by mnie przekonać? Zjawisko to w psychologii bywa nazywane efektem „latających małp” (termin zaczerpnięty z Czarnoksiężnika z Krainy Oz). Kiedy osoba toksyczna traci bezpośrednią kontrolę nad Tobą, bardzo często manipuluje otoczeniem, aby wywołać w Tobie poczucie winy rękami innych ludzi. Posłańcy nierzadko nie mają złych intencji – po prostu uwierzyli w jednostronną wersję historii i wchodzą w rolę „rozjemców”, wierząc, że ratują relację. Oto jak skutecznie i stanowczo sobie z tym radzić:
Złota zasada: nie tłumacz się pośrednikom. Największym błędem, jaki można w tej sytuacji popełnić, jest próba przeciągnięcia posłańca na swoją stronę i szczegółowe opisywanie mu doznanych krzywd.
Nie opowiadaj swojej wersji historii. Wysłannik najprawdopodobniej powtórzy Twoje słowa toksycznej osobie, która natychmiast użyje ich jako nowej amunicji.
Nie usprawiedliwiaj swoich decyzji. Tłumaczenie się daje rozmówcy złudne wrażenie, że Twoja granica jest płynna i nadal podlega jakimś negocjacjom.

Konkretne komunikaty do zastosowania. Wobec takich „ambasadorów” należy stosować bardzo uprzejme, ale absolutnie nieprzejednane komunikaty. Zamiast się bronić, od razu ucinaj temat:
Odwołanie do Waszej relacji: „Wiem, że masz dobre intencje i zależy Ci na spokoju, ale to sprawa wyłącznie między mną a [imię]. Nie chcę, abyśmy mieszali w to naszą znajomość”.
Postawienie zapory informacyjnej: „Moja decyzja o braku kontaktu jest ostateczna i przemyślana. Proszę Cię o uszanowanie tego i nieprzekazywanie mi żadnych wiadomości od niej/niego”.
Ochrona granic (technika zdartej płyty): „Rozumiem, że tak to widzisz, ale temat [imię] jest dla mnie całkowicie zamknięty. Porozmawiajmy o czymś innym. Jak minął Ci tydzień?”.

Co zrobić, gdy pośrednik nie odpuszcza? Jeśli wysłannik nie szanuje Twojej prośby o zmianę tematu, oznacza to, że on sam w tym momencie zaczyna łamać Twoje granice emocjonalne, nawet jeśli robi to nieświadomie.
Natychmiast po wygłoszeniu odmowy w naturalny sposób zmień temat rozmowy na neutralny.
Jeśli rozmówca nadal naciska i wraca do tematu, zastosuj konsekwencję: „Prosiłem, żebyśmy o tym nie rozmawiali. Jeśli nie możesz tego zaakceptować, będę musiał zakończyć to spotkanie/tę rozmowę”. Jeśli to nie pomoże – wstań i wyjdź lub odłóż słuchawkę.

Nie masz wpływu na to, co pomyślą inni ludzie, ani w jaką narrację narzuconą przez osobę krzywdzącą uwierzą. Twój pokój serca jest znacznie ważniejszy niż to, by wszyscy znajomi znali „Twoją prawdę”.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: