logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Boję się piekła i stanąć przed Bogiem grzechach.
Autor: Zagubiona (77.111.247.---)
Data:   2026-08-23 21:10

Szczęść Boże,
dręczą mnie okropne lęki i strach przed potępieniem, piekłem, a momentami gdy sobie pomyślę o piekle, to aż mi się bardzo słabo robi. Nie chcę trafić do piekła, ale bardzo się boję, bo moje regularne i kilkuletnie grzechy są przepotężnie wręcz piekielnie ciężko -ciężkie, wszelkiej maści najcięższe, najbardziej plugawe przekleństwa Boga i ludzi, potępienia Boga, wymyślne złożeczenia Mu, bluźnierstwa wobec imienia Boga, nazywanie Go w nerwach diabłem, przeklinanie i wyśmiewanie Jego imienia, przeklinanie kościołów, mówienie że połamię (kości) Boga oraz wiele innych równie ciężkich, aż mi wstyd, pisząc to.

Szczerze i ciężko żałuję, mam ciężkie serce i duszę od win, boję się czy to w oczach Boga są grzechy przebaczalne.
Chyba doznaję kar za te grzechy juz na ziemi, bo pogorszyło mi się dosyć mocno zdrowie, etc.

Ale przecież Bóg nie chce potępienia, lecz nawrócenia grzesznika i "choćby jak szkarłat nad śnieg wybieleją".
Od kilku dni juz nie obrażam Boga tymi grzechami, ale nie widzę poprawy. Boję się. Przystąpię do spowiedzi świętej, co jeszcze może mi pomóc? Niech mi ktoś powie, proszę, czy te grzechy Bóg mi odpuści i nie trafię do piekła?

I bardzo gorąco proszę o modlitwę ❤️ odmawiam wiele różnych modlitw, proszę w nich Boga, Jezusa, świętych, aniołów, niebo i dusze czyśćcowe o pomoc, ratunek, ale nie czuję ulgi. Błagam, pomóżcie. Co zrobić???

Re: Boję się piekła i stanąć przed Bogiem grzechach.
Autor: Andrzej (---.play-internet.pl)
Data:   2026-08-24 13:42

Bardzo się cieszę z tak gwałtownego nawrócenia.
Jak najszybciej przystąp do spowiedzi.

Autor: Basia S. (---.radom.vectranet.pl)
Data:   2026-08-24 18:05

Na pewno znasz słowa, św. ana Pawła II, z homilii inauguracyjnej jego pontyfikat w 1978 r.
"Nie lękajcie się, otwórzcie, otwórzcie na oścież drzwi Chrystusowi"
To wezwanie do zaufania Bogu i przemiany życia.
Jesteś na tym etapie, więc otwórz swoje serce Chrystusowi w spowiedzi św. Przygotuj się i wyznaj szczerze swoje grzechy,
Pomódl się do Ducha Świętego o dobrego spowiednika, umów się poza czasem kolejek i nie kilka minut przed Mszą świętą, bo może to być trochę dłuższa spowiedź. Jezus na Ciebie czeka i wszystko ci wybaczy. Poczujesz wielką radość, i będziesz lekka jak "piórko". Nie zwlekaj. Odwagi! Będę Cię wspierać modlitwą.

---------

od moderacji:
Zasady pisowni słownictwa religijnego

Duch Święty - piszemy całe słowa (wszystkie człony, bo to nazwa własna) i z dużej litery.

Ustaliła Komisja Języka Religijnego Rady Języka Polskiego.

W dniach 21 stycznia 2003 roku, 25 lutego 2003 roku i 25 marca 2003 roku odbyły się posiedzenia zespołu roboczego Komisji Języka Religijnego Rady Języka Polskiego przy Prezydium PAN, w których udział wzięli zarówno członkowie Komisji, jak i goście zaproszeni jako eksperci w dziedzinie normy ortograficznej. Celem spotkań nie była zmiana istniejących przepisów ortograficznych, lecz przedstawienie propozycji ujednolicenia pisowni słownictwa religijnego, uściślenia niektórych reguł, niekiedy podanie dodatkowego uzasadnienia istniejących norm.
Propozycje ustaleń były konsultowane z Radą Naukową Konferencji Episkopatu Polski oraz z Komisją ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów Episkopatu Polski.
Rada Języka Polskiego przy Prezydium Polskiej Akademii Nauk zatwierdziła poniższe ustalenia na posiedzeniu plenarnym w dniu 7 maja 2004 roku.

(https://rjp.pan.pl/uchway-ortograficzne?view=article&id=190:zasady-pisowni-sownictwa-religijnego&catid=53)

Autor: ja (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data:   2026-08-27 13:41

Rzadko tu zaglądam, jeszcze rzadziej coś piszę, ale poruszył mnie Twój wpis... Chciałabym bardzo polecić Ci kanał na YouTube, prosto z Sanktuarium Miłosierdzia Bożego w krakowskich Łagiewnikach: https://www.youtube.com/@blisko_rahamim ... Otula taką Bożą czułością, że tego się nie da opisać... I oczywiście Spowiedź, jako spotkanie z NIM ♥

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2026-08-27 15:06

S. Joanna Nowińska: Bóg chce mieć dzieci, a nie psy na łańcuchu:

https://youtu.be/fJiJl-BdVnk?is=T4tPWL2kEg8Rr85U

On czeka na Ciebie. Strach nie jest od Niego. Idź pojednać się z Nim, a potem poznawaj Go i dziękuję Mu za Jego miłosierdzie i za wolność, którą Ci daje

Autor: Bea (---.centertel.pl)
Data:   2026-08-28 15:17

Zauważalna jest tu dwoistość - z jednej strony Twoja samoświadomość i niechęć do tych zachowań, a z drugiej jakby kompulsywnosc w ich powtarzaniu.
Może to objawy zaburzeń obsesyjno-kompulsywnych (OCD), gdzie natrętne, kompulsywne przeklinanie sacrum, bluźniercze myśli oraz impulsy skierowane przeciwko Bogu i religii w kontekście wiary nosi nazwę skrupulatyzmu (nerwicy natręctw na tle religijnym). A może to efekty choroby afektywnej dwubiegunowej (ChAD), schizofrenii lub zespołu Touretta?
Czy byłaś może u psychologa lub lekarza w sprawie tych słów i myśli?

Autor: Marek (---.dynamic.play.pl)
Data:   2026-08-29 14:11

Możliwe że cierpisz na jakieś zaburzenie emocjonalne i oprócz spowiedzi jako rozmowie z Bogiem z pomocą księdza trzeba pójść do psychiatry i psychologa. Wtedy możesz powiedzieć Bogu że to co mówisz jest choroba i jeśli taka jest Jego wolą to niech cię uwolni. Poza tym scena z Sądu Ostatecznego wyraźnie pokazuje jak ważni dla Boga są uczynki miłosierdzia wobec bliźnich (chorych, więźniów przybyszów, biedaków itp)
A w księdze Izajasza Bóg powiedział
/.../

Podany przez Pana cytat nie pochodzi z Księgi Proroka Izajasza (ani nawet ze Starego Testamentu). Przy okazji, cytując Pismo Święte należy podać źródło cytatu: księgę, rozdział i wiersz.
moderator

Autor: Klaudia_ (---.202.159.178.ip4.hardcom.pl)
Data:   2026-09-02 18:17

Ja też się cieszę z twojego nawrócenia i chęci wyspowiadania się. Te pokusy by np. Pana Boga obrażać jeszcze pewnie będą się zdarzać ale walcz z nimi :) Mocne postanowienie poprawy to trzeci z pięciu warunków sakramentu pojednania. Będę się modliła za ciebie byś wytrwała :)

Autor: Tomasz (---.dynamic.play.pl)
Data:   2026-09-04 22:16

Po przeczytaniu Twoich słów nasunęła mi się taka myśl: Może Ty uważasz Boga za jakiegoś wyjątkowo niesympatycznego gościa, który pod płaszczykiem miłości skrywa jakąś pychę, obłudę, krwiożerczość itp.? W tym wypadku Twoje złorzeczenia temu "Bogu" nie są niczym złym. Ty nie złorzeczysz prawdziwemu Bogu tylko jakiemuś uzurpatorowi, który w Twoim umyśle zajął miejsce prawdziwego Boga.

Idź do spowiedzi, jeśli jeszcze nie poszłaś. Bóg nie chce Ciebie posłać do piekła. Ty sama możesz to zrobić, jeśli w swojej zaciekłości i ubliżaniu Bogu nieodwołalnie rozkażesz Mu, by Ciebie na zawsze opuścił i wytrwasz w tym postanowieniu aż do śmierci. Jednak myślę, że skoro się boisz piekła to chyba tego nie zrobisz. Strach jest niska motywacją, ale jeśli jeszcze nie poznałaś i pokochałaś prawdziwego Boga to strach przed piekłem też jest czymś pozytywnym i może Cię popchnąć w dobrą stronę.

Bóg nie chce, żeby piekło istniało. Piekło musi istnieć po prostu dlatego, żeby istoty, które nieodwołalnie odrzuciły Boga miały gdzie istnieć. Piekło jest po prostu miejscem, gdzie nie ma Boga. A ponieważ Bóg jest źródłem wszelkiego dobra, w piekle nie ma żadnego dobra. Piekło jest stanem wiecznej śmierci, gdzie jest tylko "płacz i zgrzytanie zębów".

Póki żyjesz na ziemi, choćbyś nie wiadomo jak próbowała obrazić Boga, gdy tylko zechcesz do Niego powrócić to On Ciebie przyjmie. Być może będziesz musiała przejść przez czyściec, ale droga do nieba jest zawsze dla Ciebie otwarta. Dlatego póki żyjesz nie zwlekając jak najszybciej idź do spowiedzi, jeśli tego jeszcze nie zrobiłaś.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: