logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Czy w żałobie mogę słuchac/oglądać YT?
Autor: zaniepokojona (---.multi.internet.cyfrowypolsat.pl)
Data:   2026-09-01 19:29

Witam Wszystkich. Jestem dorosłą osobą, nauczycielką rencistką. Niedawno zmarł mój brat. Zastanawiam się jak powinnam przeżywać żałobę? Na początek zadbałam o zmianę ubrań. Z wesołych kolorowych, na ciemniejsze i stonowane, w tym także czarne. Bardzo kocham muzykę. I wieczorami, jak mam już wszystko porobione lubiłam słuchać i oglądać na YT... Czy mogę to robić nadal? Pozdrawiam i proszę o radę...

Re: Czy w żałobie mogę słuchac/oglądać YT?
Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2026-09-01 21:49

Wyrazy współczucia.
Możesz wszystko - pomyśl, co brat chciałby, żebyś robiła, czy chciałby, żebyś rezygnowała z tego, co lubisz. Rób wszystko, co ci pomaga.

Autor: Mateusz (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2026-09-01 22:23

Postąpiłaś właściwie w kwestii doboru ubrań, teraz zastosuj tę samą zasadę w odniesieniu do słuchanej przez siebie muzyki. Wbrew pozorom, możesz wybierać z naprawdę szerokiej gamy utworów, po „odfiltrowaniu” disco, techno, biesiady i typowo imprezowego popu. Choć z drugiej strony, ten spokojny pop też bywa zdradliwy – a świadome polecenie osobie w żałobie takiego „Sailing” Roda Stewarta albo „Viva Forever” Spice Girls powinno być karalne. Poważnie. Dobrym wyborem może być także poezja śpiewana, albo ambient, który sam w sobie nie jest wesoły, ani smutny. To raczej takie „tło dźwiękowe” dla codziennych czynności, neutralne, a więc odpowiednie dla Ciebie.

Autor: Iga (---.centertel.pl)
Data:   2026-09-01 22:24

Wyrazy współczucia po stracie brata.

A w kwestii tego, co masz robić, to rób po prostu to, co Tobie służy i pomaga. Jeśli masz ochotę oglądać np. coś śmiesznego, co Cię rozluźnia po pracy, daje odpoczynek czy pozwala zapomnieć o smutku, to nikomu nic do tego i Ty też nie musisz się za to obwiniać. Oczywiście z umiarem, nie popadając w jakiś nałóg, ucieczkę, ale dla odprężenia w określonym czasie - jak najbardziej można.

Jeśli chcesz sama ubierać się na ciemny kolor, aby dawać innym sygnał, że jesteś w żałobie, że nie chcesz np. zapraszania Ciebie na zabawy czy nie jesteś w nastroju do żartów, to możesz to jak najbardziej zachować. Ale jeśli nosiłabyś te ciemne ubrania tylko dlatego, że tak wypada czy taka jest tradycja, a zupełnie tego nie potrzebujesz i nie czujesz, to moim zdaniem kompletnie nie ma sensu. Można też po prostu przyczepiać do ubrania czarną wstążkę jako znak żałoby, jeśli chcesz.

Żałoba ma służyć Tobie, ma Ci pomóc przeżyć stratę w sposób, w jaki tego potrzebujesz. Innym nic do tego, jeśli oczywiście nikogo nie krzywdzisz swoim zachowaniem. Jeśli ktoś komentowałby, że dopiero co pochowałaś brata, a np. śmiejesz się, chodzisz do kina czy cokolwiek, a nie powinnaś, to nie warto się tym przejmować, bo to w ogóle nie jest jego sprawa i może sobie myśleć co zechce.

Nie wmawiaj sobie, jak masz się czuć, jak przeżywać, zachowywać. Przeżywaj to tak, jak sama czujesz i jak tego potrzebujesz. Jeśli potrzebujesz płakać, to płacz, jeśli potrzebujesz czegoś na rozweselenie, odciągnięcie myśli, to też jest ok.

Jedyne, o czym warto byłoby pamiętać, to modlitwa za brata, aby prosić Boga o uwolnienie jego duszy z czyśćca i wyprosić niebo. Może to być krótkie wspomnienie brata zwyczajnie przy codziennym pacierzu, może być dodatkowa dziesiątka różańca lub zamówienie intencji mszalnej, ofiarowywanie Komunii Świętej, a może być dodatkowe większe zobowiązanie modlitewne na jakiś czas, jeśli tak czujesz i jesteś na to gotowa (bez narzucania sobie form, które będą dla Ciebie mocno obciążające i 'na siłę'). Ale o jakieś formie modlitwy warto pamiętać. To tak naprawdę najcenniejsze, co możesz teraz bratu ofiarować, i jedyne, co ma prawdziwe znaczenie.

Autor: odpowiedź (---.dyn.optonline.net)
Data:   2026-09-01 23:15

Pani strata to wielki ból, a troska o to, by przeżyć żałobę „właściwie”, świadczy o ogromnej miłości i szacunku, jakim darzyła Pani brata. Warto na samym wstępie zrzucić z siebie ciężar niepotrzebnych rygorów – Kościół katolicki nie nakłada na nas surowych, sformalizowanych zakazów dotyczących codziennego funkcjonowania w czasie żałoby, poza zachętą do modlitwy za zmarłych.

Oto jak można spojrzeć na Pani dylematy z perspektywy duchowej. Kwestia ubioru. Zmiana garderoby na ciemniejszą i stonowaną to piękna, głęboko zakorzeniona w naszej kulturze tradycja. Pełni ona ważną funkcję – jest zewnętrznym znakiem wewnętrznego bólu i wyraźnym sygnałem dla otoczenia, by traktowało nas z większą delikatnością. Jeśli ten gest odzwierciedla to, co czuje Pani w sercu, postąpiła Pani bardzo słusznie. Należy jednak pamiętać, że czerń nie jest bezwzględnym obowiązkiem religijnym. Kiedy z czasem poczuje Pani potrzebę powrotu do jaśniejszych barw, nie będzie to ani grzechem, ani brakiem szacunku wobec brata.

Słuchanie muzyki i wieczorny odpoczynek. Może Pani w pełni spokojnie nadal słuchać muzyki i oglądać ulubione programy. Co więcej – jeśli przynosi to Pani ukojenie, jest to wręcz wskazane. Muzyka jako lekarstwo: Św. Tomasz z Akwinu, jeden z największych doktorów Kościoła, pisał wyraźnie, że najlepszymi naturalnymi lekarstwami na smutek duszy są: sen, kąpiel, rozmowa z przyjacielem oraz właśnie obcowanie z pięknem i muzyką. Dźwięki potrafią ukoić emocje, których nie da się wyrazić słowami.
Prawo do wytchnienia: Po całym dniu obowiązków Pani umysł musi odpocząć. Żałoba to ogromny wysiłek dla organizmu. Trzymanie się z poczucia winy i odmawianie sobie drobnych radości (jak spokojny wieczór z YouTube) nie podoba się Bogu, ponieważ Bóg jest Bogiem życia i nadziei, a nie nieustannego mroku.

Prawdziwa chrześcijańska żałoba nie polega na umartwianiu się i rezygnacji z własnego życia. Najlepszym darem, jaki może Pani teraz ofiarować bratu, jest pamięć w modlitwie – na przykład ofiarowanie za niego Mszy Świętej, westchnienie w ciągu dnia czy odmówienie dziesiątki różańca. Proszę być dla siebie bardzo łagodną w tym czasie.

Autor: Magdalena (---.centertel.pl)
Data:   2026-09-02 11:37

Muzyka może też być dobrą terapią na różne zmartwienia;
łagodzić duchowe cierpienia i wszelkie smutki etc.

Autor: Marek (---.dynamic.play.pl)
Data:   2026-09-02 14:05

Nie rób tego, co wypada. Zrób to, co pozwoli Ci dobrze przejść przez ten czas i pogodzić się z sytuacją. Do tego przede wszystkim służy żałoba.
A zmarłemu ofiaruj raczej modlitwę.

Autor: zaniepokojona (---.multi.internet.cyfrowypolsat.pl)
Data:   2026-09-03 12:39

Dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie

Autor: Matt (---.hosted-by-worldstream.net)
Data:   2026-09-09 00:19

Ani Bóg, ani Kościół nie narzuca sposobu przeżywania żałoby. To bardziej związane z tradycjami. Każda kultura przeżywa ją inaczej. Np. są kultury chrześcijańskie w Ameryce Południowej, które tańczą i cieszą się podczas pogrzebu i po śmierci bliskich, bo wierzą, że przeszli do lepszego świata. Są kultury chrześcijańskie, np. w Rumunii, które na cmentarzach piją i jedzą przy grobie. W jeszcze innych kulturach podczas żałoby chodzi się na biało, a nie ma czarno, jako że to kolor czystości. Dlatego warto robić to co się czuje wewnętrznie, jeśli czujesz smutek możesz płakać i chodzić na czarno, ale kiedy czujesz się lepiej, to nie żałuj sobie radości.

„Nie chcemy, bracia, waszego trwania w niewiedzy co do tych, którzy umierają, abyście się nie smucili jak wszyscy ci, którzy nie mają nadziei.” (1 Tes 4,13)

Jak napisali przedmówcy lepiej skupić się na modlitwie za tę osobę.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: