logo
Wtorek, 10 grudnia 2019
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
Kanał czerwony
Kanał zielony

Czy dawac datki zebrakom pod kosciolem?
Autor: Justyna (---.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl)
Data:   2004-03-12 18:11

Czy je¶li spotkam przed ko¶cio³em jakiego¶ klêcz±cego cz³owieka, który, chocia¿ niezbyt biednie ubrany, ¿ebrze o datki, to czy powinnam co¶ zrobiæ? Je¶li nie mam przy sobie pieniêdzy, to co mam zrobiæ? A jak mam post±piæ, gdy grupka dzieci zbierze siê wokó³ niego i zacznie go zaczepiaæ? Dzisiaj (jest 12. 03.2004r.) mia³am tak± sytuacjê i nie wiem, czy muszê siê z tego spowiadaæ, ¿e nie powiedzia³am tym dzieciom, ¿eby siê odczepi³y od tego cz³owieka. Najgorsze by³o to, ¿e czu³am potrzebê pomocy, a nie pomog³am z -jak my¶lê- b³achego powodu... po prostu siê wstydzi³am. By³o mi dziwnie g³upio, wiêc posz³am spod ko¶cio³a do domu z wyrzutami sumienia. Proszê o pomoc.

Re: Czy dawac datki zebrakom pod kosciolem?
Autor: A.D. (---.icpnet.pl)
Data:   2004-03-13 00:09

Cze¶æ Justyna!

Czy dawaæ? Oczywi¶cie! Jednak jest kilka wa¿nych spraw, o których warto pamiêtaæ
Pierwsza, to taka ¿eby okazaæ "rozs±dne mi³osierdzie". Chodzi o to, ¿e nie bardzo wiadomo na co taki cz³owiek te pieni±dze wyda..... sam czêsto kiedy nie mam czasu, albo mo¿liwo¶ci te pieni±dze dajê, jednak kiedy one s± robiê inaczej:
po prostu kupujê dla tego cz³owieka chleb lub co¶ innego i wtedy wiem, ¿e nie wyda³ ich na co¶ "g³upiego", a jest najedzony.
Wyroczni± i prorokiem nie jestem, ale piszê Ci co us³ysza³em i co sam stosujê..
Co do ubrania, to chocia¿ jeszcze nie spotka³em dobrze ubranego ¿ebraka, to chyba sam fakt takiej czynno¶ci jest ju¿ do¶æ upokarzaj±cy, wiêc chyba nikt nie robi³by tego gdyby nie musia³, a ubranie móg³ dostaæ od kogo¶ z ludzi lub z pomocy spo³ecznej.

Ps. niestety te opory i wyrzuty sumienia mi te¿ siê zdarzaj±. Trudno jest podej¶æ do cz³owieka, który inaczej wygl±da i pachnie w obecno¶ci innych ludzi. Dzi¶ mia³em tak± sytuacjê i te¿ by³o mi ciê¿ko, a cz³owiek odszed³ g³odny.

Autor: Pax (---.ima.pl)
Data:   2004-03-13 12:07

My¶lê, ¿e potrzeba tutaj w³a¶nie wyobra¼ni mi³osierdzia( o której mówi³ Papie¿). Czasami bardziej mo¿e kto¶ potrzebowaæ modlitwy ni¿ pieniêdzy. Czy pijakowi, palaczowi, narkomanowi daæ pieni±dze? lepiej rzeczywi¶cie daæ co¶ do jedzenia. Spotykam ¿ebraków którzy od wielu lat, pod tym samym ko¶cio³em ¿ebrz±, a nie s± jeszcze starzy. Przez te kilka lat ten cz³owiek nic, kompletnie nic nie zrobi³ ze sob±, tylko poszed³ po linii najmniejszego oporu. Tyle ludzi z powodzeniem chocia¿ te¿ z pewnym trudem, pracuje na ¿ycie zbieraj±c z³om, puszki, makulaturê, pilnuj±c samochodów itd. Oczywi¶cie to mo¿e jest dla nich za ma³o, takim mo¿na pomóc. Inni natomiast beztrosko wyci±gaj± rêkê i ciesz± siê, ¿e s± na utrzymaniu ko¶cio³a. Je¶li by porozmawiaæ np z prowadz±cymi jad³odajnie Caritasu, punkty pomocy, to mo¿na siê przekonaæ, ¿e jest wielu bezdomnych i innych którzy w³a¶nie nie chc± zerwaæ z takim ¿yciem, oni potrzebuj± trochê innej pomocy. Zawsze, je¶li starczy odwagi mo¿na porozmawiaæ z takim cz³owiekim, zapytaæ czego potrzebuje, co by zjad³, w jakiej jest sytuacji. Mo¿e siê okazaæ, ¿e dany cz³owiek jest niezdolny do w³a¶ciwego sporzytkowania ofiary. Wiêkszym dobrem mo¿e siê okazaæ nie daæ i zmusiæ do my¶lenia, ni¿ daæ. Oczywi¶cie chyba zawsze jest to dramat ¿yciowy dla tych biednych ludzi. Ka¿dy przypadek jest inny. Ale w chwili w±tpliwo¶ci mo¿na pomodliæ siê za nich, a ofiarê wrzuciæ do skarbony "na chleb ¶w. Antoniego" albo do puszki Caritasu. Pozdrawiam

Autor: Agatonika (---.tomaszow.mm.pl)
Data:   2004-03-13 22:40

Witam,
znalaz³am kiedy¶ pewien cytat dotycz±cy podanego tematu, który do¶æ czêsto(niestety te¿ nie zawsze...) pomaga mnie osobi¶cie rozwiaæ w±tpliwo¶ci nt. ja³mu¿ny. Autorem s³ów jest ¶wiêty Proposzcz z Ars. Oto one:
S± tacy, którzy mówi±:"Och! Z³y czyni z tego u¿ytek". Niech robi z tego uzytek, jaki chce, biedny bêdzie os±dzony z tego, co zrobi³ z wasz± ja³mu¿n±, a wy bêdzieicie os±dzeni z samej ja³mu¿ny, któr± mogliscie daæ, a której nie dali¶cie."
Pozdrawiam - "Agatonika"

Autor: Ika (---.wolow.sdi.tpnet.pl)
Data:   2004-03-15 00:13

Witaj Justyno!
Jezus widzia³ nêdzê ludu,wspó³czu³ i pomaga³.My powinni¶my rozumieæ i dzieliæ siê.Przede wszystkim powinni¶my nauczyæ siê widzieæ:widzieæ i s³uchaæ,aby zrozumieæ i wspó³czuæJak¿e bezsilna jest jednostka wobec zamieszanej sytuacji gospodarczej wspólczesnego ¶wiata!Bogaci staj± siê coraz bogatsi, biedni staj± siê biedniejsi-takie s± prawa wspó³czesnej ekonomii...
Dzielenie siê oznacza nadziejê i rado¶æ,jest spraw± serca i spraw± mi³o¶ci.Powinni¶my umieæ siê dzieliæ,ka¿dy wed³ug swoich mo¿liwo¶ci,zawsze w ¶wiadomo¶ci,i¿ to co czyni siê dla ubogich,czyni siê dla Pana.

"Niech oko twoje nie bêdzie sk±pe w czynieniu ja³omu¿ny.
Nie odwracaj twarzy od ¿adnego biedaka,a nie odwróci siê od ciebie oblicze Boga.
Bêdziesz mia³ ma³o-daj mniej,ale nie wzbraniaj siê dawaæ nawet z niewielkiej w³asno¶ci.Tak zaskarbisz sobie wielkie dobra na dzieñ potrzeby..."
Tb 4,7-9

Dzialog z anio³em: Id¿ po³am z potrzebuj±cym chleb mi³o¶ci,poniewa¿ dawanie jest ¿yciem-powiedzia³ anio³;lecz czy ja muszê dawaæ wci±¿ i wci±¿,nigdy nie przestaj±c?O,nie-powiedzia³ anio³-b±d¿ uczciwy wstosunku dosiebie i przestañ dawaæ wtedy,gdy Bóg przestanie dawaæ tobie.
Pozdrawiam
Ika

Autor: Lili (---.internetdsl.tpnet.pl)
Data:   2004-03-15 09:25

My¶lê, ¿e rozs±dnie jest wspieraæ (pieniêdzmi lub w³asn± prac±) instytucje zajmuj±ce siê pomoc± biednym. To pozwala unikn±æ w±tpliwo¶ci, na co siê daje (choæ, oczywi¶cie, nie zawsze i nie wszystkich), a czyni zado¶æ obowi±zkowi wspomagania s³abszych.

Autor: Jan (---.proxy.aol.com)
Data:   2004-03-15 10:27

Szczesc Boze !
Pytanie niby jasne i proste, ale z odpowiedzia bedzie juz gorzej... Osobiscie podchodze do kwestii datkow dosyc ostroznie. Jeszcze kilkanascie lat temu nie noglem przejsc obojetnie obok wyciagnietej dloni, ale na skutek zlych doswiadczen, udzielam datkow selektywnie. Nie ma szans na datek pijaczek, ktory zbiera na wino marki wino. Nie dawalem i nie daje kobietom rumunskim z dziecmi na reku, gdyz wiadomo o "mafijnosci" tego procederu. Z zebrzacymi dziecmi wyglada to roznie. Jezeli dziecko prosi o zlotowke na bulke, to zazwyczaj proponuje mu kupno czegos do jedzenia. Niestety, przewaznie interesuje ich tylko gotowka i odmawiaja przyjecia datku w naturze. Wowczas nie daje nic, bo jego intencja byla nieczysta. Nie wiem, czy nie pojdzie za chwile do sklepu i nie kupi papierosow lub alkoholu? Kilka lat temu spedzilem tygodniowy urlop w przepieknym Toruniu. Codziennie rano chadzalem do ogrodka-kawiarenki na rynku, na poranna kawe i prasowke. Juz pierwszego dnia podszedl do mnie chlopczyk i poprosil; "prosze pana, jestem glodny, niech pan mi da zlotowke". Zaproponowalem, zeby sie dosiadl i zjadl sniadanie ze mna, na co ochoczo przystal. Boze, jak on lapczywie jadl, byl tak wyglodzony, ze balem sie o jego zdrowie. Na drugi dzien umowilismy sie w "starym" miejscu i rozmawialismy o jego rodzinie. Swojego ojca widywal sporadycznie, tylko w przerwach pomiedzy wyrokami, a matka-alkoholiczka nim sie nie interesowala. Rodzenstwa nie posiadal, wiec zyl ulica i tym co ulica mu dala. Przez caly tydzien wspolnie jadalismy sniadania, pokazywal mi niektorych zebrakow, ze ten to pijak, ten zlodziej, a ten ma chorego brata... Dlugo jeszcze po powrocie do domu myslalem o tym chlopcu, ktorego potrzeby byly nieklamane i prawdziwe. Wydalem na niego ok. 100 zlotych, ale te pieniadze nie byly w stanie uspokoic mojego sumienia. Czy sumienie ma w ogole wymierna wartosc...?
Pozdrawiam serdecznie - Jan

Autor: paskalina (---.chello.pl)
Data:   2004-03-15 23:48

Agatoniko, bardzo Ci dziêkujê za ten cytat. My¶lê, ¿e ka¿dy powinien sobie to wzi±æ do serca.
Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz na tê wiadomo¶æ
 Twoje imiê:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: