logo
Sobota, 14 czerwca 2025
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Ezoteryka a Bóg.
Autor: agata (60+ l.) (---.43.189.47.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-04-26 13:58

Zostałam wychowana z dala od kościoła. Moja mama była wierząca w Jezusa. Bardzo Go kochała i czuła Jego pomoc, ale do kościoła nie chodziła i zajmowała sie ezoteryką. Była bioterapeutką. Pomagała ludziom całe życie. Wtedy jeszcze bioterapeuci przyjmowali w kościołach. Poszłam jej drogą. Jestem mistrzem reiki i wróżką. Mam ponad 60 lat i nie znam innej drogi. Niewiele wiem o kościele. Wiele rzeczy mi sie w nim jako instytucji nie podoba. Czasem jednak chodzę do kościoła, codziennie odmawiam 10 różańca, słucham mszy w internecie. Nie chcę zrezygnować z ezoteryki. Nie dojrzałam do tego. Jestem jedną nogą tu, a druga tam. Wiem, że nie mogę się wyspowiadać ani przyjąć komunii. Problem jest w tym, że w niektórych kręgach wstydzę się tego, że chodzę do kościoła. Boję się ataków na mnie, na kościół, kpin. Co z tym zrobić. Przypuszczam, że niedługo zacznę chodzić do kościoła częściej.

Re: Ezoteryka a Bóg.
Autor: Rafał (---.play-internet.pl)
Data:   2025-04-27 04:14

Ezoteryka nie. Nawet jeśli Pani z niej żyje. Dziš jest Święto Miłosierdzia, Niedziela Miłosierdzia. Jezus Panią kocha, miłuje nieskończenie. Mówił do Siostry Faustyny prawie 100 lat temu, że "w Niedzielę Miłosierdzia ta dusza, która przystąpi do spowiedzi, otrzyma zupełne odpuszczenie win i kar." Miłosierdzie jest z Panią. Nie po to Jezus zmartwychwstał, by ludzkość karać. Mówił, że "nie chce karać zbolałej ludzkości, ale ją przytulić do swego miłosiernego Serca i uleczyć. Ezoteryka, okultyzm niszczą. Lecz warto z tego zrezygnować w jednej chwili. Szczęść Boże.

Autor: życzliwy (46.31.32.---)
Data:   2025-04-27 09:39

Może poproś Jezusa w Najświętszym Sakramencie o siłę i uwolnienie. Tak jak to uczynił z tą panią:

https://youtu.be/Zoos1qXlINM?t=478

Pozdrawiam i życzę pełnego powrotu do Boga

Autor: Marcin (---.centertel.pl)
Data:   2025-04-27 10:21

Zostaw przeszłość i zacznij chodzić do kościoła, spowiedzi, Komunii świętej.

Autor: Marek Piotrowski (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2025-04-27 11:06

Co zrobić? Podjąć decyzję.
Zapewniam, warto.

Niech Cię Bóg błogosławi, Agato.
pozdrawiam
Marek

P.S. Pomódlmy się za Agatę o podjęcie dobrej i odważnej decyzji.

Autor: A2 (---.rogozno.vectranet.pl)
Data:   2025-04-28 13:58

"Nie chcę zrezygnować z ezoteryki. Nie dojrzałam do tego."

To działanie szatana. Zawsze, gdy ktoś myśli o nawróceniu, podpowiada, że "przecież bez tego nie dasz rady".
"chodź sobie do kościoła, odmawiaj 10 różańca, ale pamiętaj, nie zostawiaj ezoteryki"

Autor: K. (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2025-04-28 16:05

Ezoteryka niszczy, to złudny świat.
Pooglądaj świadectwa ludzi, którzy z tego wyszli, posłuchaj z czym się można zmagać kiedy się siedzi w tym świecie.

Jeśli raz doświadczysz Boga, zaczniesz próbować chociaż z Nim znaleźć kontakt, to zobaczysz jaki tamten pozornie "niesamowity" świat, tak naprawdę jest płaski i sztuczny.
Obiecuję wiele, a do zaoferowania ma tylko później rachunek z odsetkami - na Twoją niekorzyść oczywiście.

Absolutnie nie chodzi o mi o wyśmiewanie Twoich zainteresowań albo stylu życia, bo tak długo w tym tkwisz, że można tak to nazwać.
Sama siedziałam w medytacji, próbowałam otwierać czakry, myślałam (na szczęście nie doszło to do skutku) aby uczuć się Tarota.
Jak poznałam Boga, który mnie Sam zawołał do Siebie, to wszystko się zmieniło, oczywiście nie obyło się bez mniejszych ataków ze strony tej drugiej - demonicznej.
Jeśli tak długo trwasz w tym, to Zły nie odpuści szybko, ale wybór należy do Ciebie.
Jednak nie da się ciągnąć tych dwóch rzeczy na raz
Przede wszystkim zabierasz sobie najpiękniejsze: spowiedź i Komunię Świętą.
No właśnie, czy w ogóle masz chrzest, Pierwszą Komunię, jeśli Twoja mama nie uczestniczyła w życiu Kościoła?

A masz gdzieś kaplicę z Najświętszym Sakramentem blisko?
Idź tam i siedź po prostu, albo proś aby Jezus Ci pomógł.

Autor: agata (---.43.189.47.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-04-28 19:09

Tak mam chrzest. Ale edukację na lekcjach religii ukończyłam na 4 klasie. Jestem mistrzem reiki i pomagam innym. Nie wyobrażam sobie, żebym miała nie robić reiki gdy spotykam chorego. Gdy mój kot choruje, mąż czy ja. Teraz pracuję nad guzem na głowie męża np. Mąż bardzo wierzącej koleżanki miał już 2 zawał. Moja mama bioterapeutka nie leczyła się u lekarza i żyła 82 lata. Odeszła, bo chciała. Mogę zrezygnować z tarota/chyba/, ale z astrologii i reiki nigdy... Za dużo korzyści z tego mam.

Autor: Mirjam (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2025-04-28 21:16

To naturalne, że na początku ma wiele pytań i wątpliwości. Droga do Boga to proces — liczy się serce i otwartość. Nie wszystko zmienia się w jednej chwili. Wzrost w wierze jest powolny, ale bardzo piękny. Trzeba dać sobie czas i nie oczekiwać, że od razu wszystko się zrozumie.

Autor: K. (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2025-04-28 23:32

Ale jakie masz korzyści z Reiki? Leczenie? To przypadkiem nie przechodzi na inne organy? Tak słyszałam, że albo rodzina zaczyna chorować, albo podlecza się jedno, ale atakuje coś innego.
Słyszałam potworne historie na temat tego...
Np. pewna osoba (całe świadectwo jest na YouTube głównie odnośnie jogi, ale o reiki też wspomina) chciała mężowi przesłać energię, to tamtej nocy nagle on chciał ją pozbawić życia... On nic nie pamiętał, jedynie, że stał nad jej głową z nożem w ręce.
Inną historię opowiadał Robert Tekieli (nawrócony okultysta) jak żona jego kolegi była kiedyś u bioenergoterapeuty, później budziła się w nocy i własne dziecko chciała pozbawić życia.

Należy zrozumieć też dlaczego te metody nie godzą się z Bogiem.
Po pierwsze, tam jest działanie czegoś, czego nie jesteśmy w stanie zbadać ani przewidzieć reakcji, wchodzimy w jakiś nieznany świat "duchowy", nad którym nie mamy władzy, nam się zdaje, że mamy, bo idzie po naszej myśli. Krótko: wpuszczamy do naszego życia COŚ, ufając temu czemuś, nie znając tego czegoś. Czasami osobie z rodziny nie umiemy zaufać, a w życiu duchowym wpuszczamy wszystko jak leci.
Dwa, to dąży do tego aby zostać bogiem samym dla siebie.
Z siebie człowiek robi boga, a Bóg staje się mu nie potrzebny.

Praktykowanie reiki jest sprzeczne pierwszym przykazaniem Bożym: "Nie będziesz miał bogów cudzych przede mną" (Wj 20,3).

1. Pierwsze przykazanie a reiki:
Katechizm Kościoła Katolickiego (KKK) naucza, że pierwsze przykazanie wzywa wiernych do wiary w Boga, nadziei w Nim i miłości ku Niemu (KKK 2086). Reiki natomiast zakłada istnienie bezosobowej "energii kosmicznej", którą człowiek może kierować dla uzdrowienia, bez odniesienia do Boga osobowego. To prowadzi do oddania czci rzeczywistości stworzonej (rzekomej "energii") zamiast Stwórcy, co Katechizm uznaje za grzech bałwochwalstwa:

> "Bałwochwalstwo polega na ubóstwieniu tego, co nie jest Bogiem. (...) Polega na oddawaniu czci stworzeniu zamiast Bogu, niezależnie od tego, czy są to bogowie, demony (na przykład szatanizm), władza, przyjemność, rasa, przodkowie, państwo, pieniądze itd." (KKK 2113).

2. Zakaz praktyk okultystycznych:
Katechizm wyraźnie ostrzega przed wszelkimi formami wróżbiarstwa i magii, a także posługiwaniem się ukrytymi mocami nie pochodzącymi od Boga:

> "Wszystkie praktyki magii lub czarów, za pomocą których usiłuje się pozyskać ukryte moce, aby posługiwać się nimi i osiągać nadprzyrodzone efekty, są w poważnym sprzeciwie wobec cnoty religijności." (KKK 2117).

Reiki, choć często prezentowane jako "naturalna metoda uzdrawiania", opiera się na przywoływaniu tajemnych sił i kierowaniu nimi, co w świetle nauki Kościoła jest przejawem praktyk magicznych, a nie modlitwy lub sakramentalnego działania Bożego.

3. Zaufanie Bogu a nie "energiom":
Katechizm naucza, że człowiek powinien swoją nadzieję pokładać wyłącznie w Bogu:

> "Pierwsze przykazanie zakazuje także wszelkiej niegodziwej ciekawości wobec rzeczy okultystycznych." (KKK 2116).

Praktykowanie reiki jako formy uzdrawiania lub poszukiwania dobrostanu duchowego przenosi zaufanie z Boga na anonimowe siły, co narusza postawę synowskiego zawierzenia Bogu.
Praktykowanie reiki jest sprzeczne z przykazaniami, ponieważ:

- Zastępuje wiarę w Boga wiarą w bezosobowe moce, co jest formą bałwochwalstwa (KKK 2113),
- Wprowadza elementy magii i okultyzmu, zakazane przez KKK 2117,
- Odciąga serce człowieka od ufności Bogu i Jego Opatrzności (KKK 2110-2111).

Wiesz, to że mąż koleżanki wierzącej miał dwa zawały, to nie widzę związku za bardzo. Ja właśnie słuchałam świadectwo Pana, który siedział w bioenergoterapii (nie pamiętam czy reiki też), po prostu to rzuciło się na jego rodzinę, chyba nie miał egzorcyzmów, tylko dużo modlitw o uwolnienie nad nim.

Jeżeli chcesz zmienić swoje życie i przede wszystkim szukać drogi do Zbawienia, to Bóg Cię przyjmie. Już Cię przyjmuje, w sumie nigdy nie odrzucił. Ty Go nie poznałaś jeszcze.

Naprawdę jeśli masz Kaplicę z Najświętszym Sakramentem, próbuj tam pochodzić trochę na początek?

---

Oficjalne stanowisko Kościoła katolickiego wobec reiki:

W 2009 roku Komitet Doktrynalny Konferencji Biskupów Katolickich USA (USCCB) opublikował dokument zatytułowany
„Guidelines for Evaluating Reiki as an Alternative Therapy”
(„Wytyczne do oceny reiki jako terapii alternatywnej”).

W dokumencie tym biskupi stwierdzają jednoznacznie:

> „Ponieważ reiki nie jest zgodne ani z chrześcijańskim rozumieniem Boga, ani z chrześcijańską modlitwą, nie można uznać jej za odpowiednią praktykę w kontekście chrześcijańskim.”

I dalej:

> „W praktyce reiki nie można znaleźć ani uznanych dowodów naukowych, ani podstaw w chrześcijańskim objawieniu. Dlatego katolicy nie powinni stosować reiki jako terapii ani oferować jej innym.”

Podstawowe zarzuty biskupów USA wobec reiki:
- Brak podstaw naukowych — reiki nie opiera się na uznanej wiedzy medycznej.
- Niechrześcijańska wizja duchowości — reiki proponuje manipulowanie tajemną „energią”, bez odniesienia do Boga osobowego.
- Zagrożenie duchowe — praktykowanie reiki może prowadzić do otwarcia się na wpływy duchowe niezgodne z chrześcijańską wiarą.

Dlatego katolikom nie wolno korzystać z reiki ani propagować tej praktyki.

Autor: Alinka (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data:   2025-04-29 20:43

Zupełnie nie jestem zorientowana w tematach związanych z ezoteryką, ale myślę, że po wielu latach jej uprawiania, towarzyszy danej osobie pewien określony sposób patrzenia na rzeczywistość, interpretowania przyczyn i skutków różnych wydarzeń. Nagłe odrzucenie niejako swojego dziedzictwa, bez pogłębionej pracy nad swoją historią, swoimi przekonaniami, kształtowaniem duchowości chrześcijańskiej i przede wszystkim bez spojrzenia na to co dalej ze sobą mogłabym zrobić (to również kwestia potencjalnej zmian w kręgu znajomych), gdy zabraknie w moim życiu tej sfery, wydaje się dość ryzykowne. Myślę, że znacznie lepsze skutki dla naszego rozwoju duchowego i religijnego (i oczywiście dla rozwoju psychicznego) są wtedy, gdy towarzyszy nam motywacja wewnętrzna a nie zewnętrzna, oparta na na nakazach i zakazach (np. "bo katolikom nie wolno"). Myślę, że jest to raczej pewien proces, który zaczął już u Ciebie, Agato, zachodzić.
Agato, może teraz jest czas na lepsze poznawanie Boga, który jest obecny w życiu w Twoim życiu? Nie tyle wiedzy o Nim, lecz Jego realnej obecności i miłości. A wtedy dokonanie wyboru staje się bardziej oczywiste, jest świadomą decyzją. Krótko mówiąc, żeby Chrystusa naśladować i (chcieć całym sercem zrezygnować z tego, co nas od Niego oddziela), potrzebujemy wpierw Go poznać i pokochać. Jego miłość względem Ciebie jest bezwarunkowa.

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2025-04-29 22:18

"Przypuszczam, że niedługo zacznę chodzić do kościoła częściej."

A co, jeśli nie zdążysz, bo będziesz odkładać i odkładać to "kiedyś"?

Podrzucam ci świadectwo Patrycji Hurlak - osoby, która przed nawróceniem zajmowała się magią i wróżbiarstwem. A teraz innym mówi o Bogu:
https://www.youtube.com/watch?v=qpgKPGzFa84

Autor: Ζ (---.res.spectrum.com)
Data:   2025-04-29 23:46

"Mogę zrezygnować z tarota/chyba/, ale z astrologii i reiki nigdy... Za dużo korzyści z tego mam".

"Cóż bowiem za korzyść odniesie człowiek, choćby cały świat zyskał, a na swej duszy szkodę poniósł?" (Mt 16, 26).

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2025-04-30 01:36

"Mogę zrezygnować z tarota/chyba/, ale z astrologii i reiki nigdy"

Agato, wierzę, że dla Ciebie może wydawać się fajne panowanie nad przyszłością innych, ale kontunuując te działania stawiasz siebie w pozycji bóstwa i zabierasz innym ludziom wolność, z zatem robisz z nich niewolników. Tylko Bóg jest Panem przyszłości i ją zna, a objawia ją w konkretnym celu: rezygnacji z grzechu i zbliżenia się do Niego. Bóg jest Bogiem wolności. On nie chce mówić ludziom co mają robić, On chce, zeby sami o sobie decydowali i wybierali w wolności. On chce relacji, miłości, bo sam jest miłością. Tarot i astrologia temu przeczą. Rzeczy i stworzone byty niematerialne nie decydują o czyimś życiu i przyszłości i nie mają na nią wpływu (no, poza paroma wyjątkami świadomego działania, jak wsadzanie palców między drzwi czy oka do lasera). Zabierasz innym wolność, bo sama jesteś zniewolona. Działasz mocą, która nie pochodzi od Boga, gorzej: jest Mu przeciwna, nawet jeśli zwolennicy reiki twierdzą inaczej.

"Nie wyobrażam sobie, żebym miała nie robić reiki gdy spotykam chorego"
A jesteś pewna, że rzeczywiście pomagasz, nie wyrządzając żadnej szkody? Do "uzdrowienia" wykorzystujesz siły, których nie znasz.

"Moja mama bioterapeutka nie leczyła się u lekarza i żyła 82 lata. Odeszła, bo chciała"
Brzmi bardzo niepokojąco ta część z odejściem z własnej chęci.

Oprócz obejrzenia wyżej wymienionego świadectwa, polecam Ci kontakt z księdzem egzorcystą i modlitwę.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-04-30 19:40

"Mogę zrezygnować z tarota/chyba/, ale z astrologii i reiki nigdy... Za dużo korzyści z tego mam"

To Ty wybierasz, co jest dla Ciebie najwyższą wartością.
Jedyny Pan Bóg czy korzyści z ezoteryki.

Pan Bog mówi tak: "Patrz! Kładę dziś przed tobą życie i szczęście, śmierć i nieszczęście" Pwt 30,15

Wielkość Pana Boga polega m. in. na tym, że zostawia Ci wolność. Wybierasz Boga (prawdziwego Boga) i życie z Nim albo wybierasz bożka w postaci korzyści z ezoteryki i w pakiecie bierzesz ryzyko życia bez Boga. Także ryzyko wiecznego zatracenia. Nawet jeśli nie bardzo chcesz przyjmować to ryzyko do wiadomości.

Istnieje też baaardzo duże prawdopodobieństwo, graniczące z pewnością, że "pomagając" - krzywdzisz konkretnych ludzi. Dajesz im złudę, nie zaś Boże dary.

Może spróbujesz coraz szerzej uchylać Panu Bogu drzwi. Po milimetrze dziennie.
i... może nigdy nie mów "nigdy".

Autor: Marek Piotrowski (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2025-04-30 23:06

Agato, myślę, że dobrze byłoby podrążyć temat DLACZEGO wiara kłóci się z reiki itd. Bo to nie jest tak, że bez powodu.
Abyś mogła podjąć decyzję, proponuję zgłębić problem szkodliwości duchowej tych praktyk. Kiedy (zauważ: nie piszę "jeśli"...) będziesz przekonana, że to nic dobrego, decyzja będzie łatwa.
Niemniej ostrzegam: to nie będzie łatwe dla Ciebie. W pewnym sensie, zmusi Cię do zanegowania tego, co robiłaś w dobrej wierze, uważając za coś dobrego. Aby to zrobić, aby dopuścić taką myśl do siebie, trzeba wielkiej szczerości wobec siebie i wielkiej szlachetności. Jestem w tym samym wieku co Ty i wiem, jak ciężko zmieniać poglądy, do których się przyzwyczaiłem.

Niemniej nie mam wątpliwości, że Bóg Cię woła. Niewykluczone, że do czegoś znacznie większego, niż Ci się wydaje.
pozostaję z modlitwą
Marek

Autor: Marcin (---.centertel.pl)
Data:   2025-05-04 10:45

Módl się Koronką do Bożego Miłosierdzia.

Autor: mariam (---.11.71.218.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-05-06 01:41

Poczytaj o św. Cyprianie ;) i św. Hildegardzie. Twoje życie duchowe to twoja sprawa, masz nad nim władzę i sprawczość. pojawiają się w KK osoby o podobnym statusie do Ciebie, też nie czuj się samotnke.
Ciekawości i otwartości. Bóg jest piękny i potężny.

Autor: Xyz (---.cable.dynamic.surfer.at)
Data:   2025-06-03 14:22

Stary post, ale pragnę dodać swoje "trzy grosze".
Papież nie wypowiadał się na temat ezoteryki.
/.../

od moderacji:

Watykan wielokrotnie wypowiadał się na temat ezoteryki, okultyzmu, magii, wróżbiarstwa i podobnych zjawisk – najczęściej w kontekście przestrogi przed ich niezgodnością z wiarą chrześcijańską. Oto najważniejsze dokumenty i wypowiedzi Kościoła katolickiego w tej sprawie:

---

📜 1. Katechizm Kościoła Katolickiego (1992)

Najważniejsze i najbardziej autorytatywne źródło doktrynalne.

Punkty 2115–2117:

> „Bóg może objawić przyszłość swoim prorokom lub innym świętym. Jednak chrześcijańska postawa polega na zawierzeniu się Opatrzności Bożej i porzuceniu niezdrowej ciekawości w tym względzie. Nieświadomość przyszłości jest pokornym uznaniem naszej ograniczoności.”

> „Wszelkie formy wróżbiarstwa należy odrzucić: odwoływanie się do szatana lub demonów, przywoływanie zmarłych, inne praktyki rzekomo odsłaniające przyszłość (...).”

> „Korzystanie z horoskopów, astrologii, chiromancji, wyjaśnień przepowiedni, zjawisk jasnowidzenia, odwoływanie się do mediów – wszystko to ukrywa wolę panowania nad czasem, historią i ostatecznie nad człowiekiem, równocześnie chęć pozyskania dla siebie ukrytych mocy.”

---

📜 2. Instrukcja „O niektórych aspektach medytacji chrześcijańskiej” – Kongregacja Nauki Wiary (1989)

Dotyczy głównie niechrześcijańskich praktyk duchowych, ale zawiera ostrzeżenia przed ezoteryką i duchowością pozachrześcijańską.

Ostrzeżenie przed synkretyzmem i łączeniem duchowości chrześcijańskiej z technikami Wschodu (np. joga, zen), jeśli prowadzi to do odrzucenia osobowego Boga.

---

📜 3. Dokument „Jezus Chrystus dawcą wody żywej: Refleksja chrześcijańska na temat New Age” (2003)

Wydany przez Papieską Radę ds. Kultury i Papieską Radę ds. Dialogu Międzyreligijnego.

Szczegółowo analizuje zjawisko New Age i jego ezoteryczne korzenie.
New Age jest przedstawiony jako ideologia nie do pogodzenia z chrześcijaństwem.
Dokument podkreśla, że duchowość New Age i ezoteryka „przesuwają uwagę z Boga na ‘energię’, ‘kosmiczną świadomość’ czy ‘jaźń’”, co jest sprzeczne z wiarą chrześcijańską.

---

📜 4. Encykliki i przemówienia papieskie

Niektóre wypowiedzi papieskie również potępiają ezoterykę:

🔹 Jan Paweł II

W różnych homiliach i katechezach (zwłaszcza w latach 80. i 90.) ostrzegał przed okultyzmem, wróżbiarstwem i praktykami ezoterycznymi jako zagrożeniem duchowym.

🔹 Benedykt XVI

W „Jezusie z Nazaretu” (tom I) wyraźnie zaznacza, że chrześcijańska duchowość nie polega na „technikach” czy „doznaniach” jak w ezoteryce, ale na relacji z osobowym Bogiem.

🔹 Franciszek

W różnych katechezach przestrzega przed „duchowością bez Boga”, która często przyjmuje formy ezoteryczne, samopomocowe czy magiczne.

---

📜 5. Inne dokumenty i listy pasterskie (lokalne)

Niektóre konferencje episkopatów, zwłaszcza w Europie i Ameryce Łacińskiej, wydawały własne dokumenty ostrzegające przed ezoteryką, magią i wróżbiarstwem – np.:

Niemiecki Episkopat (1987) – dokument „Wróżbiarstwo, astrologia, spirytyzm”.
Episkopat Polski w niektórych listach pasterskich również potępia takie praktyki (np. ostrzeżenia dotyczące Halloween, medycyny niekonwencjonalnej itp.).

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: