logo
Sobota, 17 maja 2025
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Czy można zamówić Mszę Świętą za kapłana z innej parafii?
Autor: Anna (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2025-05-02 15:04

Witam Was,
Czy można za kapłana z innej parafii zamówić Mszę o jego zdrowie? I jeśli chciałabym też podziękować za pomoc, to mogę też zamówić Mszę w takiej dziękczynnej formie? Czy to muszą być wtedy dwie Msze osobno czy jedna?
Czy należy tego kapłana informować, że jest za niego Msza Święta?

Re: Czy można zamówić Mszę Świętą za kapłana z innej parafii?
Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-05-02 17:31

Można zamówić mszę w dowolnej parafii.
Można połączyć intencje.
Można poinformować tego kapłana, pewnie będzie mu miło, bo to cenny podarunek. Musu informowania ("należy") nie ma. Twoja decyzja.

Autor: Kaśka (---.10.81.62.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-05-02 18:00

Oczywiście, że można. Spokojnie można te intencje ująć w jedno, ale to jednak zależy od zwyczaju w parafii, więc może się okazać, że kapłan przyjmujący intencje może marudzić. Spotkałam w życiu wiele niepotrzebnych problemów.

Czy informować kapłana? To zależy tylko od ciebie. Twoja parafia go nie zawiadomi. Jeśli chcesz, żeby wiedział, to musisz sama powiedzieć/napisać. Ja bym chciała wiedzieć, że ktoś pamięta o modlitwie za mnie, a za tym przemawia też to, że chcesz podziękować za pomoc. Ale nie musisz.

Data:   2025-05-03 08:24

Dziękuję Wam za odpowiedzi.
Nie mam kontaktu do tego księdza, a nawet jeśli, to nie jestem typem człowieka, który sobie beztrosko zadzwoni i podziękuje zapraszając na Mszę. To dla mnie trochę wyczyn żeby tak się zachować. Nawet jak go spotkałam ostatnio dwa razy, to stchórzyłam żeby podziękować po prostu. Od tygodnia biję się z myślami czy w ogóle to robić. Niby nic nie zrobi nadzwyczajnego, ale czułam po prostu wsparcie i pomoc z jego strony przy moim słabym stanie psychicznym i spowiedź z nim coś przełamała. Oczywiście to Jezus uleczył, jednak w tym kapłanie widać zaangażowanie i chęci pomocy ludziom. Dlatego uznałam, że tak można się odwdzięczyć bo modlitwa z serca zawsze się przyda, nie pójdzie na marne jak kwiaty, które jednak uschną za chwilę :)

Autor: Kaśka (---.10.81.62.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-05-03 14:17

"zapraszając na Mszę"

Nie wiem czy to poważna myśl, czy tylko tak ci się napisało, ale ja bym (nawet gdybyś była odważna) nie radziła zapraszać na tę mszę. Wystarczy, że wie. Propozycja obecności wprowadzi go w zakłopotanie, bo nie sądzę, żeby znalazł czas.

Można natomiast (tak zrobiłam wobec swojego spowiednika) zamówić mszę świętą w Częstochowie lub w siedzibie katolik.pl:
https://intencje.info/
Dostałam od nich w odpowiedzi obrazeczek z datą mszy świętej i to wręczyłam spowiednikowi. Było to moje okazanie wdzięczności za wszystko, właśnie bez więdnących kwiatów. Taką pamiątkę możesz mu "wcisnąć" w dłoń, albo wysłać na adres parafii. Ale nie pamiętam gdzie tę mszę zamawiałam.

Data:   2025-05-03 14:38

Kaśka - nie no, jak coś, to po prostu poinformowała bym, że zamówiłam Mszę świętą i dała, dokładnie tak jak piszesz, kartkę nawet ręcznie napisaną z datą i godziną Mszy.
Niestety właśnie myślę, że on nie znajdzie czasu najprawdopodobniej. Ale napewno jest to po prostu po ludzku miłe, że ktoś pamiętał i że będzie Msza Święta w jego intencji.
Mnie najbardziej chodzi o niego żeby miał wsparcie i modlitwę, wiem że ze zdrowiem też było kiepsko u tego księdza, dlatego tym bardziej modlitwa się przyda.

O widzisz, dziękuję za pomysł, z takim obrazkiem też fajna sprawa, bo ewentualnie planowałam po prostu karteczkę napisać, ale może tak nawet byłoby ładniej jeśli będzie obrazek już gotowy :)

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: