logo
Czwartek, 19 czerwca 2025
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Zstąpienie Ducha Świętego na Jezusa.
Autor: Katarzyna (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2025-06-07 14:26

Jako, że jutro będziemy obchodzili Święto Zesłania Ducha Świętego i przed tym świętem odmawiam nowennę do Ducha Świętego i dużo o Nim myślę. Dziś pojawiło mi się pytanie o zstąpienie Ducha Świętego na Jezusa przy chrzcie w Jordanie. Przecież Bóg Ojciec, Bóg Syn i Bóg Duch Święty są równi - to jeden Bóg w trzech Osobach Boskich Trójcy Przenajświętszej. Więc jak to możliwe?
Czy można to uważać za moment nie wiem - otrzymania boskiej mocy przez Jezusa, który dotąd był zwykłym "człowiekiem"?
Czy ktoś może mi to wyjaśnić albo naświetlić jak na to patrzeć?

Re: Zstąpienie Ducha Świętego na Jezusa.
Autor: Mateusz (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2025-06-07 15:48

Duch Święty objawił się wtedy w postaci gołębicy ponad głowami Pana Jezusa i Jana Chrzciciela i w tym sensie zstąpił na nich z nieba. Gdyby było inaczej, jak Pan Jezus mógłby przekazać Ducha Świętego apostołom, o czym jest mowa w J 20, 24 -29?

Autor: Ω (---.nwrknj.fios.verizon.net)
Data:   2025-06-07 16:18

📖 1. Chrzest Jezusa — po co Bogu chrzest?

Jezus odpowiada: „Uczyńmy to, bo tak godzi się nam wypełnić całą sprawiedliwość” (Mt 3,15).

Co to znaczy?

---

2. Jezus – bez grzechu, ale solidarny z nami

Jezus nie potrzebuje chrztu, ale staje z grzesznikami w kolejce do chrztu, tak jakby chciał powiedzieć:

> „Jestem z wami. Przychodzę, by was zbawić, nie z góry, ale od środka. Chcę wejść w wasze życie, w wasz ból, w wasze grzechy — by je przemienić.”

To wielka tajemnica solidarności Boga z człowiekiem.

---

3. Zstąpienie Ducha Świętego — po co, skoro Jezus jest Bogiem?

Przy chrzcie dzieje się coś niezwykłego:

otwiera się niebo,
Duch Święty zstępuje w postaci gołębicy,
słychać głos Ojca:

> „To jest mój Syn umiłowany, w którym mam upodobanie.”

To nie dlatego, że Jezus wcześniej nie miał Ducha Świętego. To znak dla nas, objawienie Trójcy Świętej — Ojca, Syna i Ducha.

To jakby uroczyste rozpoczęcie Jego misji:

> „To jest Ten, którego wam posyłam. Słuchajcie Go. On przychodzi, by nieść Ducha Świętego również wam!”

---

4. To zapowiedź naszego chrztu

Jezus uświęca wody chrztu. Od tej chwili chrzest nie jest tylko znakiem zewnętrznym, ale sakramentem, przez który:

Bóg nazywa nas swoimi dziećmi,
zstępuje na nas Duch Święty,
otrzymujemy nowe życie w Chrystusie.

To dlatego nasz chrzest ma sens — bo Jezus wcześniej przeszedł przez wody Jordanu.

---

5. Co to znaczy dla nas dziś?

To wydarzenie zaprasza nas do refleksji:

Czy żyję jako dziecko Boga, które otrzymało Ducha Świętego?
Czy pamiętam, że w chrzcie otrzymałem to samo Boże namaszczenie, które prowadziło Jezusa?
Czy nie wstydzę się być uczniem Jezusa i iść za Nim — nawet jeśli to czasem droga przez pustynię?

---

🕊️ Podsumowanie – trzy proste prawdy

1. Jezus nie potrzebuje chrztu, ale przyjmuje go z miłości do nas.
2. Zstąpienie Ducha Świętego objawia, kim naprawdę jest Jezus: Synem Bożym.
3. Dzięki Jezusowi nasz chrzest jest prawdziwym narodzeniem do życia w Bogu.

---

Panie Jezu Chryste,
który stanąłeś w wodach Jordanu,
choć nie znałeś grzechu —
by być blisko nas i uświęcić to, co ludzkie —
dziękujemy Ci za dar chrztu świętego,
w którym Ojciec nazwał nas swoimi dziećmi,
a Duch Święty zamieszkał w naszych sercach.

Pomóż nam na nowo odkryć,
kim jesteśmy w Twoich oczach:
umiłowanymi synami i córkami Boga.
Daj nam siłę, byśmy żyli godnie swego powołania,
w mocy Ducha Świętego,
czyniąc dobro i niosąc Twoją miłość światu.
Amen.

Autor: Bea (---.ghnet.pl)
Data:   2025-06-07 23:40

Jezus jest Bogiem w łączności z pozostałymi Osobami Trójcy Świętej i zawsze Nim był/jest/będzie, zarówno przed wcieleniem, jak i po.

Autor: Kaśka (---.10.68.111.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-06-08 00:28

Mateuszu, w tym fragmencie nie ma o zesłaniu Ducha Świętego.
Piszesz: "Gdyby było inaczej, jak Pan Jezus mógłby przekazać Ducha Świętego apostołom". Bez chrztu w Jordanie Duch Święty mógłby zstąpić na apostołów. Przecież Duch Święty jest z Jezusem od zawsze. Chrzest nic nie zmienił w życiu Jezusa - Jezus nie potrzebował zmiany. To ukazanie sie Trójcy świętej nad Jordanem było potrzebne nam.

Katarzyno
"Czy można to uważać za moment nie wiem - otrzymania boskiej mocy przez Jezusa, który dotąd był zwykłym "człowiekiem"? ".
Nie można. Jezus był Bogiem od zawsze. Dobrze czujesz, że Trzy Osoby Boskie są sobie równe i "mają siebie" zawsze. Duch Święty nie musiał zstępować na Jezusa, bo jest w Nim nie tylko od narodzenia Syna Bożego, ale zawsze w Nim był.
Chrzest nie był Jezusowi w ogóle potrzebny, Jezus chciał w ten sposób jednoczyć się z nami. Ukazanie się całej Trójcy Świętej było potrzebne nam.

Do Omegi (jeśli jesteś człowiekiem a nie sztuczną inteligencją).
Nie wydaje mi się, żeby pkt 4 był całkiem prawdziwy.
"Jezus uświęca wody chrztu. Od tej chwili chrzest nie jest tylko znakiem zewnętrznym, ale sakramentem".
Od chwili chrztu Jezusa przecież nic się nie zmieniło. Nie od tej chwili chrzest stał się sakramentem, ale dopiero po śmierci i zmartwychwstaniu Jezusa. Chrzest w Jordanie, chociaż już Jezusa ochrzcili - nie przestał być tylko symbolem nawrócenia. To przecież nadal nie był prawdziwy chrzest. Jan chrzcił, ale to nie gładziło grzechu pierworodnego. Ludzie przychodzili do Jana, żeby okazać, że pragną nawrócenia.

Autor: Ω (---.nwrknj.fios.verizon.net)
Data:   2025-06-08 00:38

ad. Kaśka:

Twierdzenie, że "Jezus uświęca wody chrztu, a od Jego chrztu chrzest staje się sakramentem", znajduje swoje uzasadnienie w nauczaniu Magisterium Kościoła, choć wymaga pewnego doprecyzowania.
Oto odpowiedź oparta na dokumentach Kościoła:

1. Katechizm Kościoła Katolickiego

● KKK 1223

> „Wszystko w życiu Chrystusa jest znakiem Jego tajemnicy. To, co było widzialne w Jego ziemskim życiu, prowadziło do niewidzialnej tajemnicy Jego synostwa Bożego i Jego posłania odkupieńczego. \[...] Początek Jego życia publicznego jest znakiem Jego konsekracji przez Ducha Świętego i objawieniem, kim jest: Mesjaszem Izraela i Synem Bożym. Chrzest Jezusa zapowiada Jego własny chrzest śmierci. Przyjęcie przez Jezusa chrztu od Jana stanowi zapowiedź chrztu sakramentalnego.”

→ A więc: chrzest Jezusa zapowiada chrzest sakramentalny. Jest momentem, w którym Jezus uświęca wodę i zapowiada to, co będzie się dziać z nami w sakramencie chrztu.

● KKK 536

> „Zstąpienie Ducha Świętego pod postacią gołębicy było znakiem, że to On jest Tym, który ma przyjść, Mesjaszem, Synem Bożym. \[...] Przyjęcie przez Niego tego chrztu jest zapowiedzią chrztu swojej śmierci: z miłości zgadza się na ten chrzest śmierci za grzechy. Ta zgoda Jezusa ukazuje 'obraz' chrztu chrześcijańskiego: zstępując do wody, chrześcijanin umiera dla grzechu razem z Chrystusem; wychodząc z wody, rodzi się do nowego życia w Nim.”

→ To ukazuje, że chrzest Jezusa nie był jeszcze sakramentem w sensie ścisłym, ale zapowiedzią i uświęceniem tego, co stanie się rzeczywistością po Jego śmierci i zmartwychwstaniu.

2. Sobór Trydencki (1547 r.)

● Dekret o sakramentach, sesja VII, kanon 1

> „Jeśli ktoś mówi, że sakramenty Nowego Prawa nie zostały ustanowione przez Jezusa Chrystusa, naszego Pana, albo że jest ich mniej niż siedem... niech będzie wyklęty.”

→ Zgodnie z tym nauczaniem, wszystkie sakramenty pochodzą od Chrystusa, choć ich pełna sakramentalna skuteczność zaczyna działać po Jego Paschalnym Misterium (męce, śmierci i zmartwychwstaniu).

---

3. Benedykt XVI – „Jezus z Nazaretu” (tom 1)

W części poświęconej chrztu Jezusa papież Benedykt XVI pisze:

> „Jezus wszedł do wód Jordanu, pełnych grzechu, i uczynił je czystymi. Jezus przewodzi nowemu stworzeniu.”

→ To teologiczne rozwinięcie prawdy: Jezus nie potrzebował chrztu, ale przez swoje wejście do wód, czyni je świętymi — zdolnymi do przekazywania łaski.

---

4. Liturgia Kościoła – Wigilia Paschalna

W obrzędzie poświęcenia wody chrzcielnej, Kościół modli się słowami:

> „Niech moc Ducha Świętego przez Twojego Syna zstąpi na tę wodę, aby wszyscy przez chrzest pogrzebani razem z Chrystusem w śmierci, z Nim też powstali do nowego życia.”

→ To wyraźne połączenie działania Chrystusa w Jordanie z dzisiejszym sakramentem chrztu — dzięki Niemu woda zostaje uświęcona do zbawczego działania.

---

Wniosek

Twierdzenie, że Jezus uświęca wody chrztu, jest zgodne z nauczaniem Kościoła, ale trzeba rozróżnić:

Chrzest Jezusa nie był jeszcze sakramentem w sensie ścisłym (nie był „chrztem sakramentalnym”), ale był zapowiedzią i uświęceniem tej rzeczywistości, która stanie się dostępna po Jego śmierci i zmartwychwstaniu.

Dlatego mówimy:
- Jezus ustanowił sakrament chrztu przez swoje życie, śmierć i zmartwychwstanie,
- ale uświęcił wodę już w Jordanie — przygotowując w ten sposób narzędzie łaski.

Autor: Kaśka (---.10.68.111.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-06-08 00:59

Do Omegi:

"Przyjęcie przez Jezusa chrztu od Jana stanowi zapowiedź chrztu sakramentalnego."
No właśnie. To jest ZAPOWIEDŹ. A nie "od tego momentu". To nie był sakrament, ale zapowiedź tego, co będzie "za chwilę". To wielka różnica.

A cała reszta tłumaczenia nie była potrzebna, dobrze, że nie zacząłeś od stworzenia świata. Przecież ja nie oprotestowałam tego co jest poza punktem czwartym. Odpowiadasz tak, jakbyś nie był człowiekiem, tylko wyszukał w googlach? wszystkiego, żeby napisać wypracowanie na temat - nieważne, czy na temat czy nie. Piszesz do żywych ludzi. Wypracowania nie mają tu sensu. Chyba że nie umiesz inaczej, bo jesteś sztuczną inteligencją. Nie umiesz słuchać, za szybko szukasz odpowiedzi, za szybko piszesz i jak pisałam - zamiast jednego zdania w odpowiedzi, piszesz to, co ja doskonale wiem. Nawet ze sztucznej inteligencji trzena inteligentnie korzystać.

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2025-06-08 04:06

Kaśka - a skąd ktokolwiek ma wiedzieć co Ty wiesz i czy umiesz korzystać z AI, Google czy czegokolwiek innego?

Autor: Mateusz (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2025-06-08 13:11

Ad. Kaśka:
"Mateuszu, w tym fragmencie nie ma o zesłaniu Ducha Świętego.
Piszesz: "Gdyby było inaczej, jak Pan Jezus mógłby przekazać Ducha Świętego apostołom"".

O zesłaniu Ducha Świętego nie, ale o zstąpieniu tak. To było tak a propos błędnego rozumowania idącego w kierunku, że Duch Święty zstąpił na Pana Jezusa dopiero w momencie chrztu w Jordanie i bez tego nie mógłby On potem przekazać Go apostołom. Co chyba mija się z prawdą, bo Trójca Święta zawsze jest/była/będzie Trójcą.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: