logo
Czwartek, 19 czerwca 2025
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Bóg na pierwszym miejscu czy rodzina?
Autor: Julia (---.217-171-61.tkchopin.pl)
Data:   2025-06-06 00:34

Przygotowuje się do sakramentu bierzmowania i mam taki indeks z różnymi wydarzeniami z życia kościoła w których muszę lub mogę uczestniczyć. Jednymi z tych pierwszych są pierwsze piątki miesiąca.

Ostatni z nich przypada dzisiaj i mój problem jest taki że też na dzisiaj zaplanowałam z moim rodzeństwem w ramach Dnia Matki wyjazd do restauracji z mamą.

Nie dam rady iść na mszę jeśli pojadę do restauracji, chyba że udałoby mi się pojechać do kościoła niedaleko restauracji, ale nie wiadomo czy bym zdążyła.

Tak się zastanawiam, czy nie powinnam jednak postawić na pierwszym miejscu Boga i nie jechać?
Z drugiej strony w taki sposób mogę zranić moją rodzinę.
Co robić?

Re: Bóg na pierwszym miejscu czy rodzina?
Autor: Emma (---.sferanet.pl)
Data:   2025-06-06 06:25

A Msza poranna? Może jeszcze zdążysz. Gdzieś w okolicy, nie musi być w Twojej parafii.

Autor: Kaśka (---.10.78.129.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-06-06 06:49

Rzadko się zdarza prawdziwy wybór między Bogiem a rodziną. Częściej brakuje przemyślenia tematu. Nie ma u ciebie w pobliżu porannej mszy? Uzgadniając termin nie pomyślałaś, że to pierwszy piątek? Nie myślimy wcześniej, a potem wydaje nam się, że Pan Bóg nam przeszkadza w życiu.

Spróbuj iść do tego kościoła blisko restauracji, może zdążysz. To jest dzień powszedni, więc jak się spóźnisz do kościoła to nic się nie stanie. Ważne, żeby iść w tym dniu do komunii. Jeśli na rodzinne spotkanie trochę się spóźnisz, to też się nic nie stanie - nieobecność w ogóle jest już czymś złym. Trzeba też pamiętać, że nie ma obowiązku zebrania 9 piątków akurat teraz. Nie wierzę, że miałoby to wpływ na bierzmowanie, najwyżej ksiądz będzie marudził. Przegapiłaś problem, to ma prawo marudzić. Zacznij na nowo po wakacjach.

Czy to będzie znaczyć, że Bóg nie jest na pierwszym miejscu? Bóg już nie był na pierwszym miejscu, kiedy ustalałaś termin rodzinnego spotkania albo wtedy, gdy nie zaplanowałaś wcześniej mszy piątkowej. A teraz nie wypada nie być z rodziną.

Autor: Bea (---.centertel.pl)
Data:   2025-06-06 07:41

Pójść w godzinach porannych, przed pracą. Lub rano zwolnić się z pracy na godzinę. Jeśli nie, uprzedzić rodzinę że przyjedziesz spóźniona do restauracji. Szkoda tego ostatniego piątku

Autor: Magdalena (---.centertel.pl)
Data:   2025-06-06 09:49

Uważam, że na pierwszym miejscu postawiłabym Pana Boga i zaprosiłabym Mamę i rodzeństwo na Mszę św. Dla mnie Pan Bóg jest na pierwszym miejscu a potem rodzina - mąż, dzieci i krewni i różne świeckie uroczystości...

"Wyjazd do restauracji" zaplanuj na wcześniejszą lub późniejszą godzinę. To wszystko zależy od dobrej i przemyślanej organizacji.

Autor: Hania (---.icpnet.pl)
Data:   2025-06-06 11:08

To już pewnie za późno, by ze spokojem zorganizować sobie czas z Bogiem w ten pierwszy piątek... Pomyśl w przyszłości kilka dni wcześniej o takiej sytuacji, wszak ten dzisiejszy wieczór z Mamą w roli głównej nie zaskoczył Cię dziś rano.

Nie wiem, gdzie mieszkasz, ale jeśli w większym mieście, można było iść na Mszę św. rano. Są kościoły, gdzie Msze św. ranne są o 6.00, 6.30... Nawet jeśli nie mogłabyś uczestniczyć w całej Mszy św., to choć przyjąć Komunię św.

Może popołudniu uda Ci się przyjąć Komunię św. poza Mszą św. - choć i to musiałabyś sobie zorganizować jakoś wcześniej, pomyśleć, gdzie i jak to można zrobić. U mnie w parafii podczas spowiedzi pierwszopiątkowej, ksiądz co 20 minut udziela Komunii osobom, które nie mogą w tym dniu uczestniczyć we Mszy św.

Ofiaruj Bogu ten wieczór z rodziną prosząc o błogosławiony czas dla mamy i Was wszystkich. Wzrastajcie w miłości Bożej i wzajemnej.

Data:   2025-06-06 14:47

Chciałabym poinformować, że sprawa jest rozwiązana w taki sposób: pójdę na ranną Mszę oraz różaniec z moją mamą :). Z racji że nie jestem rannym ptaszkiem będzie to dla mnie lekkie wyzwanie więc myślę że jest to dobry pomysł.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Data:   2025-06-06 15:46

Chodzi o ranna msze z sobotę oczywiście. Zamiast pierwszego piątku odprawię pierwszą sobotę :)

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: