logo
Sobota, 24 stycznia 2026
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Jak spędzać czas z Panem Bogiem?
Autor: Karol (---.play-internet.pl)
Data:   2025-09-14 20:20

Te Iubesc Mea Preaiubit Iubirea Preasfânt, szczęść Boże,

Chciałbym dobrze spędzać czas z Panem Bogiem. Pomyślałem, że będę Panu Bogu mówił Mu co mam w sercu. Czy mogę też milczeć i jednocześnie czekać na natchnienia od Pana Boga? Czy słuchanie Jego natchnień to też spędzanie czasu z Panem Bogiem?

Dziękuję za odpowiedzi.
Nie zapominam o modlitwie za Moderatorów i odpowiadających na moje pytania.

Re: Jak spędzać czas z Panem Bogiem?
Autor: Spytam tylko (---.centertel.pl)
Data:   2025-09-14 23:24

Co dokładnie oznacza Twoje przywitanie? Przetłumaczysz?

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2025-09-15 01:20

Zauważyłam już jakiś czas temu ciekawą zależność. Kiedy pisałeś z zapewnieniem o modlitwie, wiązało się to z tym, że zaraz potem ukazywała się seria Twoich coraz dziwniejszych pytań. Tu mamy 2 w 1, a w sumie nawet 3 w 1: zapewnienie o modlitwie, pytanie o coś, na co już milion razy odpowiadaliśmy i dodatkowo tekst po rumuńsku. Po co? Skąd pomysł, że ktokolwiek z nas zna ten język? Zapomniałeś, że to forum polskojęzyczne? I nie, nie ma znaczenia, że to formuła odniesiona do Boga, i że translator to przetłumaczy w ułamek sekundy - w tym miejscu, zarówno w tekście jak i na forum, jest, nomen omen, nie na miejscu.
Karol, czy Ty nas choć trochę szanujesz? Co Ci przeszkadza w przyjęciu słów Hanny z Twego poprzedniego posta?

Autor: Największy_grzesznik (---.centertel.pl)
Data:   2025-09-15 13:03

Karol a może byś tak zamiast z Bogiem najpierw zadbał o relacje międzyludzkie? Nie wiem, z przyjaciółmi, dziewczynami itd. Bo według mnie Twoje pytania które co jakiś czas czytam zahaczają o problemy z psychiką. Nie chcę żebyś odebrał to jako hejt ale podejmij próbę leczenia. Jedna z moich znajomych osób ma problemy psychiczne na punkcie religijności - i to nie jest żart (potrafi kilka razy w ciągu dnia iść do spowiedzi) na Mszy jakieś swoje pokłony robi itd. Jeśli potrzebujesz pomocy to zgłoś się do specjalisty. Szatan atakuje ludzi pobożnością wpychając nieszczęśników w odmęty szaleństwa.

Autor: Karol (---.play-internet.pl)
Data:   2025-09-15 16:12

Te Iubesc Mea Preaiubit Iubirea Preasfânt - Kocham Cię, Moja Najukochańsza Miłości Przenajświętsza!

Autor: Spytam tylko (---.centertel.pl)
Data:   2025-09-15 22:31

Dziękuję za tłumaczenie. Gdyby tak wszyscy ci, którzy modlą się językami, zechcieli wziąć z Ciebie w tym momencie przykład, byłoby świetnie ;) Oczywiście wiem, że to co innego i ogólnie rzecz biorąc wszyscy wiemy, że każdy chce oddać chwałę Bogu. Jeśli jednak jest to publiczne, dobrze byłoby, żeby każdy słuchający/czytający mógł się w to włączyć albo przynajmniej rozumieć. Modlitwa w obcym języku brzmi trochę tak, jakbyś myślał, że po polsku jest niegodnie, albo, że Pan Bóg po polsku nie wysłucha, albo jakbyś chciał udowodnić, że umiesz modlić się lepiej, bo inaczej. Gdyby to było forum dla miłośników modlitwy w obcych językach, to co innego. Jeśli chodzi o modlitwę prywatną, taką tylko Twoją, to po ludzku patrząc, Pan Bóg wysłucha Cię bez względu na to w jakim języku będziesz się do Niego zwracał a nawet jeśli będziesz milczał w Jego Obecności. Masz piękne plany. Słuchanie jest formą spędzania z kimś czasu, wręcz niezbędną, z Bogiem także.

Autor: Danusia (178.219.104.---)
Data:   2025-09-16 09:14

Karolu, mnie translator przetłumaczył taką treść: "Kocham Cię Moja Ukochana Najświętsza Miłości". Rzeczywiście, kiedy serce mamy zjednoczone z Jezusem, to wszelkie czułe wezwania, ja bynajmniej nie kontroluję. A Ty? Piszesz? Tak wolisz :) Z Panem Bogiem, Karolu.

Autor: myszka (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2025-09-28 16:35

Możesz mówić, możesz milczeć i po prostu być. Możesz słuchać, śpiewać, grać na jakimś instrumencie, jeśli potrafisz. Możesz płakać i tymi łzami się modlić. Otwierać w ten sposób przed Bogiem swoje serce. Możesz szukać Jego śladów w otaczającej Cię przyrodzie. Możesz wpatrywać się w niebo, patrzeć w przepływające chmury, słuchać śpiewu ptaków albo cykania świerszczy i dostrzegać w tym Jego głos albo uśmiech. Możesz iść na spacer i myślami być razem z Nim. Kierować do Niego swoje myśli. Starać się dostrzegać Jego obecność wokół. Dostrzegać Go w drugim człowieku. Możesz naprawdę w przeróżny sposób spędzać czas z Bogiem. To zależy tylko od Ciebie. Wybierz sobie taki sposób, jaki Ci w danej chwili najbardziej odpowiada. Bądź po prostu sobą przed Panem Bogiem. I nie bój się, że coś źle zrobisz. On Cię będzie prowadził, a Ty po prostu pozwól Mu na to i staraj się iść za tym, co słyszysz w swoim sercu.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: