logo
Sobota, 07 luty 2026
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Czy mam szansę na zbawienie?
Autor: ? (po 50-tce) (---.multi.internet.cyfrowypolsat.pl)
Data:   2025-11-07 15:46

Witam wszystkich. Jestem po '50, od kilku lat na rencie. Zajmuję się domem, czyli gotuję, na ogół dobrze, choć czasem coś przypalę......., robię zakupy, sprzątam, piorę.... Mam dorosłe dzieci, które przyjeżdżają czasem na weekend. Staram się dbać o męża i rodzinę. W każdą niedzielę czy święto staram się być w kościele i zwykle na każdej Mszy św. przystępuję do Komunii Św., modlę się codziennie. Opiekuję się mamą staruszką... Ogólnie staram się być dobrym, pomocnym człowiekiem.

Re: Czy mam szansę na zbawienie?
Autor: Akittm (---.9.81.254.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-11-08 08:51

Nasuwa mi się przypowieść o faryzeuszu i celniku, i przypowieść o bogatym młodzieńcu. I jeszcze kwestia Dobrego Łotra. I Mdr 4, 7-15. I Ps 90,4.
Chociaż nie wiem o co dokładnie Ci chodzi.

Autor: * (---.dyn.optonline.net)
Data:   2025-11-08 12:30

Kościół naucza, że Bóg pragnie zbawienia wszystkich ludzi:
„Bóg pragnie, by wszyscy ludzie zostali zbawieni i doszli do poznania prawdy” (1 Tm 2,4).

Katechizm Kościoła Katolickiego (KKK 2822) przypomina, że to Boże pragnienie zbawienia obejmuje każdego człowieka, a nie jest wynikiem ludzkich zasług, lecz łaski Boga i odpowiedzi człowieka w wierze i miłości. Zbawienie jest darem Bożym, ale człowiek jest zaproszony, by na ten dar odpowiedzieć swoim życiem. Katechizm uczy: „Chrystus zmarł za wszystkich ludzi i nikt nie jest poza zasięgiem Jego zbawczej miłości” (KKK 605).

To, że modlisz się codziennie, uczestniczysz w niedzielnej Mszy Świętej, przystępujesz do Komunii Świętej, troszczysz się o swoją rodzinę, opiekujesz się mamą, starasz się żyć uczciwie i w miłości — to wszystko są znaki, że odpowiadasz na Boże wezwanie do świętości.
Katechizm przypomina: „Droga doskonałości wiedzie przez krzyż. Nie ma świętości bez wyrzeczenia i bez walki duchowej” (KKK 2015).

Twoja codzienność — pełna troski o innych, obowiązków domowych, czasem zmęczenia i trudów — jest właśnie miejscem, w którym realizujesz swoje powołanie do świętości.
„Każdy człowiek ma obowiązek i prawo dążyć do świętości” (KKK 2013).
Nie chodzi więc o to, by mieć pewność zbawienia „na podstawie zasług”, lecz by z pokorą i ufnością trwać w przyjaźni z Bogiem — przez wiarę, modlitwę, sakramenty i miłość bliźniego.

„Bóg wzywa nas, byśmy miłowali, jak On nas umiłował” (KKK 1823).
Dlatego można powiedzieć: tak, masz szansę na zbawienie — bo żyjesz w łasce Bożej, trwasz w wierze, korzystasz z sakramentów i starasz się czynić dobro. To jest właśnie codzienna droga do nieba.

Niech te słowa Jezusa będą dla Ciebie źródłem pokoju:
„Kto wierzy we Mnie, ma życie wieczne” (J 6,47).

Autor: Jonasz (---.dynamic.play.pl)
Data:   2025-11-13 18:54

Każdy kto umrze w stanie łaski uświęcającej osiągnie zbawienie. Z tego powodu warto przestrzegać przykazań i regularnie się spowiadać. Dodatkowo w przypadku popełnienia grzechu ciężkiego warto pójść jak najszybciej do konfesjonału.
Jeśli nasze życie jest zagrożone i nie mamy dostępu do spowiednika to powinniśmy wzbudzić żal doskonały za swoje grzechy - jego częścią jest i obietnica przystąpienia do spowiedzi gdy tylko to będzie możliwe.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: