Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data: 2025-12-11 21:06
Może niekoniecznie chodzi o wspólnoty religijne, ale o bywanie w tych samych miejscach i robienie czegoś w tej samej przestrzeni, a potem może i razem. Aktywność, hobby, wolontariat. Sąsiedzi w potrzebie.
W sporej części są to rzeczy darmowe (wiem, nie wszystkie).
Gimnastyka dla pań, pływalnia, spacery krajoznawcze po okolicy, codzienna kuchnia dla ubogich, bułki dla dzieci po roratach, kanapki oraz ciasto i herbata dla bezdomnych co sobotę (razem się przygotowuje, szykuje, wydaje), kawiarenka w parafii, koło misyjne, gazetka parafialna, kręgi biblijne, segregacja i pakowanie darów na misje (to spora praca, zapakować odpowiednio np. pół tony kredek, okularów albo opatrunków), klub dyskusyjny dot. książek czy filmów, spotkania autorskie, czytanie seniorom, pogadanki krajoznawcze, pogadanki w muzeach, gry terenowe, grupy rozmawiające raz w miesiącu o uprawie roślin doniczkowych, osoby, które co weekend razem szydełkują albo majsterkują, pracownie plastyczne, chór, szachy, brydż, gry planszowe dla dorosłych,wolontariaty wszelakie (od noworodków do przytulania w szpitalach przez domy dziecka, domy seniora, świetlice środowiskowe z organizacją korepetycji, kółek zainteresowań typu gotowanie, muzykowanie... lub zabaw dla dzieci i mlodzieży) i tak dalej. Nic z tego, co napisałam, nie jest wymyślone, to wszystko jest w moim mieście, po części w mojej dzielnicy.
Tylko trzeba poszukać (internet, domy kultury; parafie; placówki aktywizacji seniorów - proszę się nie obruszać, tam czasem można i pomóc, i samemu skorzystać, seniorem jeszcze nie będąc; miejskie czy gminne centra wolontariatu), wyjść i spróbować tu i tam. Coś się spodoba, coś nie do końca. Od razu niekoniecznie wiele się wydarzy, ale po paru razach jest się rozpoznawalnym, bo bywa, że osoby w czyms uczestniczące się powtarzają.
|
|