logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Czy to złe, że Wigilię chcę spędzić z mężem i dziećmi we własnym domu?
Autor: Ibetna (---.centertel.pl)
Data:   2025-11-15 22:28

Jak co roku moja teściowa wyraża pragnienie, abyśmy przyjechali do niej na Wigilię.Przyznam, że nie bywaliśmy tam często na Wigiliach.Jeździliśmy do moich rodziców.Byli schorowani.Mieszkali daleko.Czasem też zaglądaliśmy na " chwilę" do teściów w tym dniu.W domu teściów nie czuję się dobrze.Moi rodzice już nie żyją.Chciałam spędzić Wigilię z moim mężem i dziećmi w swoim domu.Mam inne wyobrażenie odnośnie tego dnia niż moja teściowa.Co innego wyniosłam z domu, przykładowo nie lubię pomijać roli mojego męża, chcę abyśmy razem tworzyli tę atmosferę.Chcę, żeby to on przeczytał fragment z Pisma św,.przy dzieciach, wiem niby drobnostka, ale dla mnie ważne, chodzi o rolę ojca w rodzinie.Tam to jest nierealne.Teściowie nie będą sami w Wigilię.Mają liczną rodzinę. Możrmy odwiedzić ich w Święta oczywiście lub zaprosić do siebie.Czy popełniam jakieś zło?

Re: Czy to złe, że Wigilię chcę spędzić z mężem i dziećmi we własnym domu?
Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2025-11-16 19:34

A jakie jest zdanie Twojego męża? Pytam, bo w tym poście widzę Twoje zdanie, Twoje oczekiwania. Nawet dzieci są Twoje a nie Wasze.

Autor: Xyz (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2025-11-16 22:03

Bez przesady. Czepiać się pojedynczych słów. Nie to jest problemem.

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2025-11-17 00:34

Bez przesady. Czepiać się odpowiedzi innych nie czytając ich dokładnie i nie dając własnej.

Data:   2025-11-17 13:11

Zdanie mojego męża jest takie jak i moje. Mam wrażenie, że ktoś mnie osądził nie znając wagi problemu ani mojego serca, dokładając mi cierpienia.Przykre...
Już nie potrzebuję odpowiedzi.Dziękuję...

Zdanie mojego męża jest takie jak i moje. Mam wrażenie, że ktoś mnie osądził nie znając wagi problemu ani mojego serca, dokładając mi cierpienia.Przykre...

Zdanie mojego męża jest takie jak i moje.Ktoś mnie osądził w okrutny sposób nie znając anii wagi problemu ani mojego serca, dokładając mi cierpienia. Pzykre to.Popełniłam błąd, że szukałam tu odpowiedzi.

Zdanie mojego męża jest takie jak i moje.Ktoś mnie osądził w okrutny sposób nie znając anii wagi problemu ani mojego serca, dokładając mi cierpienia. Pzykre to.Popełniłam błąd, że szukałam tu odpowiedzi.

Niestety tak zadział system.Nie było moją intencją wysyłać tyłu odpowiedzi.Piszę to, żeby ktoś znów nie wysnuł fałszywych wniosków.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-11-17 20:56

Przykro, że tak się stało.
Niemniej, jeśli zdanie Twojego męża jest takie jak Twoje, jesli jesteście zgodni, to wspaniale - warto więc zostać w domu na wieczór wigilijny, a ewentualne wizyty uskutecznić w kolejne dni.

Autor: Jan (---.31.46.37.mobile.internet.t-mobile.pl)
Data:   2025-11-17 22:02

To będzie pewnie musztarda po obiedzie, ale jeżeli chcesz spędzić wigilię w gronie najbliższej rodziny, a nie u teściów, a dodatkowo mąż się z Tobą zgadza, to w sumie naprawdę nie widzę żadnego powodu, dla którego nie miałabyś tego zrobić. Jedynie miałbym może wątpliwości, gdyby przez to teściowie spędzali święta samotnie, ale jak sama piszesz, taka sytuacja nie będzie miała miejsca, i jak sama wspomniałaś, możecie ich odwiedzić czy zaprosić do siebie w inny dzień.

Zresztą naprawdę rozumiem tę potrzebę zadbania o wigilię. Moi rodzice są wierzący, ale reszta rodzina jest niewierząca lub mało przejmująca się wiarą. No i zawsze dochodziło do tego, że moi rodzice szli na kompromisy, żeby nikogo nie urazić, i często nie było modlitwy czy czytania Pisma Świętego, a sama atmosfera też była zwykle dość nieprzyjemna, bo rodzina dość cynicznie odnosiła się do mojej mamy. I rodzice mi kiedyś powiedzieli, że żałują, że w pewnym momencie nie mieli odwagi sprzeciwić się i choć raz spędzić przyjemnych świąt i że przez to ja nie mam fajnych wspomnień. Dlatego uważam, że warto stawiać granicę i nie godzić się na wszystko tylko dlatego, że są to członkowie Twojej rodziny. Bo w końcu wyszłaś za mąż za swojego męża, a nie za jego rodziców, i o to należy zadbać

Data:   2025-11-17 23:07

Dziękuję Hanna, dziękuję bardzo Jan.

Autor: Ζ (---.res.spectrum.com)
Data:   2025-11-18 02:42

"Tam to jest nierealne."

A czy mąż próbował wyjaśnić swoim rodzicom powód Waszej odmowy? No może pomijając to, że Ty się u nich nie czujesz dobrze. Macie przecież w zanadrzu argumenty. Gdyby do nich dotarły, może problem nie pojawiałby się co roku? A może to, co nierealne, stałoby się realne?

Swoją drogą spróbuj się zastanowić, dlaczego masz potrzebę szukania wsparcia u obcych osób, skoro jesteście z mężem w tej kwestii zgodni. Dlaczego nie umiesz sama ocenić, czy popełniasz zło czy nie. Czy może teściowa próbuje wywierać na Was presję, której w jakimś stopniu jednak się poddajesz?

"Niestety tak zadział system.Nie było moją intencją wysyłać tyłu odpowiedzi.Piszę to, żeby ktoś znów nie wysnuł fałszywych wniosków."

Przypuszczam, że naciskałaś wielokrotnie "Wyślij". A trzeba cierpliwie zaczekać, aż system przetworzy polecenie. Przynajmniej tak wynika z moich doświadczeń. No ale rozumiem, że jak się coś napisze, to także się chce, żeby to poszło :)
Chociaż lepiej zaczekać z pisaniem, aż emocje trochę opadną...

Data:   2025-11-18 10:45

Z.
Tak właśnie jest.To jest kwestia presji.Wywalczyliśmy sobie niezależność w dużym stopniu.Trzeba było niejeden raz sprzeciwić się czyjejś woli, jeśli nie uważaliśmy, że to jest dla nas dobre.Mimo, że instynktownie wiem, co powinnam robić, jednak zasiewane od lat ziarno też działa, np.poprzez wzbudzanie poczucia winy w nas.
Mam może już pewien kryzys.Jakbym trochę traciła siły na tę walkę.

Autor: hanna (150.254.98.---)
Data:   2025-11-18 14:18

Walczcie nadal o samodzielność.
Stawką jest dobro Twojej rodziny, Ciebie, męża i dzieci.

"wzbudzanie poczucia winy w nas" - to manipulacja ze strony rodziny, może nawet świadoma.

Autor: Ela (---.centertel.pl)
Data:   2025-11-21 07:26

A jak dzieci podrosną i wyjdą z domu, to byś chciała żeby przyszły do was na wigilię? Bo też mogą chcieć zostać w swoim domu. W życiu warto pomyśleć o uczuciach innych. My z mężem i synem często byliśmy na dwóch wigiliach w jego rodziców i u moich. Byliśmy tym zmęczeni i przejedzeni. Ale robiliśmy to dla rodziców. Teraz syn jest dorosły i przyjeżdża 200 km do nas ze swoją rodziną na wigilię, jadą po pracy, pociągiem. Czesto jemy kolację wigilijną bardzo późno ale razem. Przy stole wigilijnym może być 30 osób ale jakby zabrakło syna to bym była smutna.

Autor: Ibetna (195.150.162.---)
Data:   2025-11-21 20:54

Nigdy nie usłyszałam od swojej teściowej, że będzie jej smutno jak nie przyjedziemy lub że będzie się cieszyć z naszej obecności. To raczej był zawsze nakaz. To nie jest tak, że nie myślę o uczuciach innych osób. Presję źle znoszę.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-11-21 21:41

Każdy medal ma dwie strony.
"A jak dzieci podrosną i wyjdą z domu, to byś chciała żeby przyszły do was na wigilię? Bo też mogą chcieć zostać w swoim domu."
Oczywiście, Elu, że mogą chcieć zostać.

"W zyciu warto myslec o uczuciach innych" - racja, także o uczuciach tych, którzy z jakiegoś wyraźnego powodu chcą zostać we własnym domu.

"często byliśmy na dwóch wigiliach w jego rodziców i u moich" - nie mam takiego doświadczenia. Nigdy. Za daleko, za duże komplikacje komunikacyjne. Zresztą tak było i w moim dzieciństwie i całkiem dobrze funkcjonowało.

"Przy stole wigilijnym może być 30 osób ale jakby zabrakło syna to bym była smutna" - aha, tu jak sądzę trzeba uważać. Żeby taki matczyny smutek nie był kiedyś narzędziem zbyt mocnego nacisku.

Autor: Marek (---.dynamic.play.pl)
Data:   2025-11-22 20:59

Przez parę lat - gdy dzieci były małe - chodziliśmy na "łamaną" wigilię (najpierw do jednych Rodziców, potem do drugich (mieszkali blisko).
W pewnym momencie stwierdziliśmy, że to nie ma sensu - tak naprawdę nie świętowaliśmy w pełni ani tu, ani tu.
Zaczęliśmy chodzić na zmianę. Z początku były nerwy, nawet obrażanie - ale potem okazało się, że tak rzeczywiście jest lepiej.

Rozumiem, że chciałabyś spędzić trochę "po swojemu" - i wspieram to. Zwłaszcza, jeśli usiłuje się na Was coś wymusić. Niemniej złagodziłbym to np. spotkaniem w pierwszy dzień świąt.

Autor: patrycja (---.21.13.51.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-12-20 17:29

Wigilje spedza sie zwykle z rodzina najblizsza. Czyli mezem, dziecmi. W Dzien Bozego Narodzenia odwiedza sie dalsza rodzine. Czasem tez sie warto poswiecic ale co z musu a nie z milosci nie ma sensu. Zamiast pytac nas zapytaj Jezusa na cichej modlitwie. Co chcialby abys zrobila. Co bedzie dla Niego mile. To sa Jego urodziny. Badz otwarta na glos Ducha Swietego a On Cie poprowadzi. Pomodl sie tez za tesiowa aby Duch Swiety prowadzil ja.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: