Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data: 2025-11-20 02:56
W innym poście napisałeś:
"lubię zajmować konkretami, lubię patrzeć na świat głębiej, szerzej"
zatem zajmij się konkretami i patrz szerzej i głębiej, bo rozkminy tego typu to raczej drobiazgowość typu ile diabłów mieści się na łebku od szpilki.
W oddawaniu Bogu chwały nie ma "bardziej" czy "mniej" w kontekście tytułów. Jest oddawanie mu chwały zgodnie z przykazaniem miłości, czyli całym sercem, z całych sił, całą duszą i umysłem - albo tylko częściowo, czyli mniej lub bardziej. Tak, człowiek jest grzeszny i w związku z tym to przykazanie to ideał, do którego mamy dążyć. Można Boga nazywać Królem, Ojcem, wychwalać Jego miłosierdzie, dobroć - i wszystkie te cechy i imiona są tak samo dobre i ważne.
Zastanów się, czy ustalenie rzeczywistości podanej przez Ciebie w pytaniu przybliży Cię do Boga czy nie, czy może wręcz oddali. Na tym polega "głębiej i szerzej". Jak mówi psalmista, "Moją ofiarą, Boże, duch skruszony, nie gardzisz, Boże, sercem pokornym i skruszonym" (Ps 51, 19), przy czym "nie gardzisz" należy tu rozumieć raczej jako "nie odrzucisz".
W Ewangelii większe znaczenie miały 2 pieniążki dane przez wdowę jako wyraz zaufania Bogu i powierzenie Mu swojego życia niż złoto bankierów. Przemyśl to.
Zatem jakość jest ważna, nie ilość.
Możesz też poczytać o imionach Boga w Biblii i modlić się nimi. Nazwać kogoś jego imieniem w języku biblijnym to mieć z kimś relację, zażyłość. Niektóre z tych imion to (podpowiedzi z AI): El Szaddaj (Bóg Wszechmogący / Bóg Wystarczający / Bóg Gór), Jahwe Nissi (Pan Sztandarem Moim / Mój Znak), El Shaddai (Bóg Wszechmogący), El Roi (Bóg który widzi - można odczytać jako Bóg, który mnie widzi), El Hakkavod (Bóg chwały), a jest ich więcej - Biblia wymienia ich 72. Możesz stamtąd wziąć te tytuły i modlić się nimi. AI podaje je w wersji transliteracji hebrajskiej z wymową i ich znaczenie po polsku, więc możesz modlić się w obu językach, tak jak lubisz.
|
|