logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Czy nie zapraszając siostry powinnam mieć wyrzuty sumienia?
Autor: Kasia (---.176.7.pool.telefonica.de)
Data:   2025-11-25 16:23

Często wyprawiam święta u siebie. Zapraszam dużą część rodziny. Niestety jestem już tym odrobinę zmęczona bo ciągle goszczę innych między światami także. Wigilia znowu u mnie, będą moi rodzice, siostra z rodziną. Czy jeśli nie zapraszam drugiej siostry, która ani razu mnie nie zaprosiła do siebie, nawet na kawę powinnam mieć wyrzuty sumienia?

Re: Czy nie zapraszając siostry powinnam mieć wyrzuty sumienia?
Autor: 58 na karku (---.7.ftth.classcom.pl)
Data:   2025-12-16 20:09

1. A dlaczego Cię nie zaprosiła? Pytałaś, albo może sama między wierszami nie mówiła?

2. Może warto jednak z siostrą utrzymywać serdeczniejszy kontakt? Pomimo tego, że nie jest doskonała? Ale jest kochaną siostrą.

Autor: Mateusz (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2025-12-16 20:15

Czy znasz powody, dla których siostra nie zaprasza Cię do siebie? Nie chce mieć z Tobą nic wspólnego, czy może nie ma warunków, aby przyjąć Cię jak należy i po prostu się wstydzi? Rozmawiałaś z nią na ten temat?

Autor: Kasia (---.97.75.148.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-12-16 22:36

Warunki mają żeby przyjmować gości. Do innych chętnie jeżdżą, do mnie, do drugiej siostry (której też nie zapraszają), u naszych rodziców potrafią spędzać całe weekendy ale u siebie też ich nie ugoszczą. Więc zakładam, że kontakt chcą utrzymywać, ale z wygody nie chcą zapraszać do siebie, bo lepiej jak ktoś obsłuży. Taka sytuacja trwa od początku tj, od około 10 lat. Nie pytałam wprost, dlaczego nas nie zapraszają, ale próbowałam kilka razy się "wprosić" i mówiłam np: "mamy wolny najbliższy weekend to możemy was odwiedzić", to albo były tłumaczenia, "nas nie będzie bo jedziemy na zakupy", albo w ogóle nagła zmiana tematu.

Warunki mają żeby przyjmować gości. Do innych chętnie jeżdżą, do mnie, do drugiej siostry (której też nie zapraszają), u naszych rodziców potrafią spędzać całe weekendy ale u siebie też ich nie ugoszczą. Więc zakładam, że kontakt chcą utrzymywać, ale z wygody nie chcą zapraszać do siebie, bo lepiej jak ktoś obsłuży. Taka sytuacja trwa od początku tj, od około 10 lat. Nie pytałam wprost, dlaczego nas nie zapraszają, ale próbowałam kilka razy się "wprosić" i mówiłam np: "mamy wolny najbliższy weekend to możemy was odwiedzić", to albo były tłumaczenia, "nas nie będzie bo jedziemy na zakupy", albo w ogóle nagła zmiana tematu.

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2025-12-16 22:57

Twój dom, Twoje zasady, zwłaszcza, że - jak sama piszesz - jesteś zmęczona. Masz prawo do odpoczynku, masz prawo do dawania innym tyle, ile chcesz w danym momencie. Jeśli masz ochotę nikogo na święta nie zapraszać, to też możesz tak zrobić.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-12-16 23:10

"Więc zakładam, że kontakt chcą utrzymywać, ale z wygody nie chcą zapraszać do siebie, bo lepiej jak ktoś obsłuży."

Zakładasz, ale przecież nie wiesz. Nie wiesz, o co chodzi. Jest w tym coś jednak oskarżającego ("z wygody" itd.). Może warto delikatnie sprawdzić prawdziwość założenia, które jest negatywną oceną? Albo - jeśli pogadać się nie da - pominąć ten oskarżający domysł. Po co trwale budować coś na niesprawdzonych danych? Może stało się coś, o czym nie wiesz?

Autor: Kasia (---.97.75.148.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-12-16 23:25

W sumie racja, pyta ktoś wyżej o powody więc w sumie powinnam powiedzieć, że nie wiem. Generalnie mieszkają sami z dziećmi, mają dom, warunki mają. Ale nie wiem dlaczego do siebie nie zapraszają rodziny.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: