logo
Sobota, 07 luty 2026
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Przynależność do grup duszpasterskich w mieście studiów.
Autor: Niezbyt mądra (---.dynamic.play.pl)
Data:   2025-12-31 11:25

1. Zastanawiam się, jak to będzie, gdy pójdę na studia - w takim sensie, czy będę mogła zapisać się do jakichś grup przyparafialnych w mieście w którym będę studiować i mieszkać? Nie jestem pewna czy to już tam będę mieszkać całe życie, ale z pewnością przez okres 5 lat (licencjat i magisterka). Jeśli tak czy to się w ogóle opłaca czy poczekać jak już będę pewna gdzie mieszkam? Najważniejszy aspekt to w sumie to czy to możliwe.

2. Przynależność do parafii - zależy tylko i wyłącznie od miejsca zamieszkania czy też od tego do którego kościoła chodzę?

Re: Przynależność do grup duszpasterskich w mieście studiów.
Autor: Akittm (---.9.150.240.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2025-12-31 14:28

Są grupy duszpasterskie na czas studiów: Duszpasterstwa akademickie.

Autor: moderator (---.dyn.optonline.net)
Data:   2025-12-31 14:46

Przynależność do parafii (w Polsce) zależy wyłącznie od miejsca faktycznego zamieszkania, a nie od zameldowania czy od tego, do którego kościoła chodzimy. Zgodnie z Kodeksem Prawa Kanonicznego (kanon 102 i 107), każda osoba wierząca ma swojego „własnego proboszcza” i „własną parafię” na podstawie terytorium, na którym przebywa.

Oto najważniejsze zasady, które warto znać:

1. Miejsce zamieszkania, a nie zameldowania
W prawie kościelnym liczy się to, gdzie faktycznie śpisz i spędzasz czas.
Parafia stała: Nabywasz ją, mieszkając w danym miejscu z zamiarem pozostania tam na stałe lub po upływie 5 lat przebywania.
Parafia tymczasowa: Nabywasz ją już po 3 miesiącach faktycznego mieszkania w danym miejscu (nawet jeśli nie masz tam meldunku).

2. Czy można „wybrać” sobie parafię?
Możesz swobodnie uczęszczać do dowolnego kościoła (np. bo bardziej odpowiadają Ci kazania lub wspólnota), ale nie zmienia to Twojej przynależności formalnej. Dla Kościoła nadal jesteś parafianką miejsca zamieszkania. To w parafii zamieszkania powinieneś załatwiać formalności takie jak: chrzest dziecka, pierwsza komunia, bierzmowanie, ślub czy pogrzeb.

3. Formalności w innej parafii
Jeśli mieszkasz w miejscu A, ale chcesz wziąć ślub lub ochrzcić dziecko w kościele B (do którego np. zawsze chodzisz), musisz:
- Uzyskać tzw. zgodę (licencję) od proboszcza swojej parafii terytorialnej (miejsca zamieszkania).
- Bez takiej zgody proboszcz „obcej” parafii nie powinien udzielać sakramentów, ponieważ formalnie nie jesteś jego parafianinem.

4. Jak „zapisać się” do nowej parafii?
W polskiej praktyce nie ma skomplikowanego systemu rejestracji. Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem na „zaistnienie” w kartotece nowej parafii po przeprowadzce jest:
- Pójście do kancelarii i poinformowanie o zamieszkaniu na jej terenie.
- Przyjęcie księdza po kolędzie (podczas wizyty duszpasterskiej kartoteka jest aktualizowana).
- Poproszenie o zaświadczenie (np. dla chrzestnego) – wtedy proboszcz odnotowuje, że dana osoba faktycznie tu mieszka i praktykuje.

W skrócie: Choć sercem możesz należeć do wspólnoty w drugim końcu miasta, to literą prawa kanonicznego przynależysz tam, gdzie masz łóżko i biurko.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2025-12-31 16:03

Na czas studiów, cały lub część, możesz dołączyć do dowolnej wybranej wspólnoty, nie tylko do duszpasterstwa akademickiego, w dowolnej parafii.

Autor: Mateusz (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2025-12-31 16:27

Przede wszystkim, będąc na studiach pamiętaj o swoich obowiązkach. Najpierw przygotowanie się z jednych zajęć na drugie, odrobienie zadań "domowych" (a czasem jest to przygotowanie większej prezentacji lub referatu), nauka na zaliczenie/kolokwium (na moich studiach nazywało się to "quiz", chyba celem zmniejszenia stresu u studentów), a jeśli po tym wszystkim zostanie Ci jeszcze czas i ochota - angażowanie się w DA, czy inne wspólnoty. Bo spójrz, te wszystkie wspólnoty mogą świetnie funkcjonować także bez Ciebie - w miastach akademickich jest na tyle dużo młodych ludzi, młodszych od Ciebie, których nie dotyczą jeszcze sprawy uczelniane, aby msze nie pozostawały bez oprawy, a wydarzenia charytatywne różnego rodzaju mogły się odbywać. Idąc dalej, nie zakładaj, że spędzisz cały pięcioletni okres nauki w jednym mieście. Jest wiele osób, które po licencjacie zmieniają miasto, uczelnię, a czasem nawet kierunek (oczywiście mówimy o tych "pokrewnych"). I najważniejsze: jestem żywym przykładem, że można w czasie studiów zająć się tylko studiami i przeżyć. Na wszystko jest właściwy czas.

Autor: Iga (---.centertel.pl)
Data:   2025-12-31 23:33

Chciałabym się odnieść do wypowiedzi Mateusza. W trakcie studiów miałam podobne podejście: studia na pierwszym miejscu, a wszystko inne dopiero, jeśli te obowiązki będą doskonale spełnione. Efekt? Próbowałam być w kilku wspólnotach, ale ostatecznie w żadnej nie zostałam na dłużej. Do jednej wracałam co jakiś czas, ale z ciągłymi przerwami, bo mówiłam sobie: dziś nie mogę pójść na spotkanie, bo na jutro muszę się nauczyć tego i tego, a na czwartek tego, i mam lekturę do przeczytania. Jak juz gdzieś poszłam, to miałam wyrzuty, że coś innego znaiedbałam. Frustracja rosła. I przez to w sumie nie nawiązałam żadnych trałych relacji w tej czy innej grupie, bo za rzadko się pojawiałam, kontakty były nieregularne, a z samych treści duchowych też niewiele zostało. Studiów ostatecznie nie skończyłam, z przemęczenia i nieporadzenia sobie ze wszystkim, i jednocześnie nie mając zbytnio do kogo zwrócić się o wsparcie, bo przecież nie miałam bliskich relacji.

Nie mam zamiaru namawiać do lekkiego traktowania studiów, tylko zwrócić uwagę na fakt, że studia to nie tylko nauka. Oczywiście ona jest ważna, przygotowywanie się do zajęć również. Tylko moim zdaniem na studiach nie da się zrobić wszystkiego i trzeba też trochę odpuszczać, znajdować czas na odpoczynek, na relacje, inne zajęcia, bo to jest nauka dorastania, dojrzewanie w człowieczeństwie, nabywanie innych przydatnych umiejętności życiowych, zaradności itp. Często inne aktywności (duszpasterstwo, ale też jakieś dodatkowe warsztaty, wydarzenia) mogą nas nauczyć dużo więcej i przynieść większą korzyść niż jakiś egzamin zdany na 5. Szczególnie w dzisiejszych czasach pracodawcy nieraz bardziej patrzą na zdobyte doświadczenie niż wyróżnienie na pracy dyplomowej (choć papier zawsze warto mieć). Choć należy zdobywać rzetelną wiedzę, to równie ważne jest umieć informacje szybko znajdować i wykorzystywać w praktyce (z pewnością wiele zależy też od specyfiki danego zawodu).

Jeszcze jedno: myślę, że celem osoby pytającej raczej nie jest szukanie wspólnoty, żeby ją podtrzymać przy życiu i istnieniu, bo nie ma kto w niej działać i zrobić oprawy na Mszę; tylko raczej celem jest, by z tej wspólnoty czerpać w wieloraki sposób (i w tym również dawać coś od siebie: czerpać relacje, doświadczenia, umacniać i rozwijać wiarę), i mieć odskocznię, a nie tylko zakuwać przez 5 lat. Mieć czyjeś wsparcie. Przecież właśnie po to są duszpasterstwa akademickie - nawet z nazwy: dla studentów. Czyli z założenia są dla nich, są na czas studiów, więc tymczasowo. Nie dla osób młodszych, które mają mniej obowiązków. Dziwnym mi się wydaje podejście odstawienia zaanagażowania się w grupy religijne na te 5 lat. Przecież te lata już nie wrócą. To jakby chcieć zatrzymać swój rozwój, swoje życie na te kilka lat, bo muszę w tym czasie zająć się nauką. A potem wrócę do życia. Moim zdaniem całkowicie błędne i szkodliwe podejście.

Oczywiście każdy musi znaleźć swoją miarę i też NIE MA obowiązku być w jakiejkolwiek wspólnocie. Ale warto mieć relacje i inne zainteresowania, aktywności poza salą wykładową i wkuwaniem do kolokwium. Nie szukać na siłę, ale też być otwartym, próbować. Jeśli trafi się coś, co daje nam radość i gdzie dobrze się czujemy - to po to to jest i należy z tego korzystać.

Tyle ode mnie. Osobie pytającej życzę powodzenia i otwartości na nowe, bez lęku, oraz dystansu.

Autor: Estera (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data:   2026-01-01 00:51

Weź pod uwagę, że 5-letnie studia to jakieś 20-25% Twego życia. Myślisz, że warto na tyle rezygnować z tego, co serce podpowiada, że wzrastania, z dobrych znajomości?

Mateusz, work life balance to podstawa, dla własnego zdrowia.

Autor: Dzoanna (---.warszawa.vectranet.pl)
Data:   2026-01-01 04:30

A ja gorąco polecam wszelkie wspólnoty dla młodzieży czy studentów. Pod koniec licencjatu byłam zaangażowana w Duszpasterstwo Akademickie i grupę dla młodzieży w mojej parafii. Czas spędzony w takich grupach nigdy nie jest czasem straconym. A i niektóre znajomości to często przyjaźnie na lata, a czasem nawet małżeństwa. Po skończeniu studiów i wyprowadzce z miasta rodzinnego za pracą, po byciu przez kilka lat we wspólnotach bardzo brakowało mi wspólnoty, a ludzi przede wszystkim. Trzy lata temu znalazłam kolejną wspólnotę i z perspektywy czasu mogę powiedzieć, że jakiekolwiek zaangażowanie w duszpadteestwo, czy inne tego typu wspólnoty, daje bardzo dużo na wielu płaszczyznach. Nue tylko wiara, ale i różne wyjazdy, relacje międzyludzkie itp. Wiec śmiało nie wahaj się i poszukaj czegoś dla siebie.Studia to jedno,i tak są one ważne, ale pamiętam z własnego doświadczenia, kiedy pojawiały się około studiowe kryzysy, to ludzie ze wspólnoty bardzo pomagali, nie tylko modlitwą czy dobrym słowem. Czas we wspólnotach nigdy nie jest czasem zmarnowanym.
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

Autor: Iga (---.centertel.pl)
Data:   2026-01-01 14:51

Jeszcze słowo do autorki, ponieważ wcześniej zasugerowałam się odpowiedzią innej osoby, a umknęło mi, że autorka pyta raczej o grupy parafialne niż duszpasterstwo akademickie.

Moim zdaniem jak najbardziej można dołączyć do grup przy parafii, nawet na okres kilku lat. Czy to by była grupa modlitewna, czy działająca charytatywnie, dołączenie na jakiś czas jest jak najbardziej w porządku. Po prostu warto zakomunikować, że jest się tutaj prawdopodobnie tylko na kilka lat, aby uniknąć brania na siebie bardziej odpowiedzialnych funkcji, które mogłyby jakoś uwiązywać. Ale to zawsze warto omówić z liderem/opiekunem duchowym.

Natomiast przed podjęciem decyzji o przynależności do grupy radziłabym się zorientować w jej specyfice. Na pewno przy parafiach jest mnóstwo grup 'niezobowiązujących' (modlitewnych, działających charytatywnie), ale mogą być też takie wymagające decyzji na całe życie, jak chociażby trzeci zakon. Jednak one będą miały stałą formację, dopuszczenie do składania przyrzeczeń najpewniej po kilku latach, za zgodą kapłana i wspólnoty.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2026-01-02 10:19

Najpierw chcę się podpisać pod wypowiedzią Igi:
"Dziwnym mi się wydaje podejście odstawienia zaanagażowania się w grupy religijne na te 5 lat. Przecież te lata już nie wrócą. To jakby chcieć zatrzymać swój rozwój, swoje życie na te kilka lat, bo muszę w tym czasie zająć się nauką. A potem wrócę do życia. Moim zdaniem całkowicie błędne i szkodliwe podejście"

A teraz ode mnie.
Moim zdaniem "wyposażenie" duchowe i społeczne zdobyte w duszpasterstwie młodzieżowym (u mnie to była oaza), w duszpasterstwie akademickim (nieco dłużej niż studia) i postakademickim jest wartością przynajmniej tak samo dużą jak same studia. Wiecej: ostatecznie wartością znacznie większą, ale rozumiem, że można mieć jak Mateusz inne zdanie. To jest - dla mnie - formacja bezcenna. Aż po rozeznanie powołania, po małżeństwa, konsekrację, kapłaństwo, świadome życie solo, po wychowanie dzieci, które są kolejnymi pokoleniami w takich duszpasterstwach itp.
I nie, nie chodzi bynajmniej o samą oprawę liturgii. Ani o pracę tych młodszych, którzy zajmą się czym trzeba, zwalniając "lata studenckie" z szukania swojego miejsca w Kościele.

Można się zaangażować trwale, nie z doskoku, na kilka dobrych lat lub dłużej, i naprawdę rozsądnie, bez uszczerbku dla nauki i innych obowiązków.
Zdziwiłbyś się, Mateuszu, ilu z nas - tych z duszpasterstwa - ma cenzus naukowy wyższy niż magisterium, wyższy niż doktorat, wyższy niż...

Mimo przeprowadzki mieszkam wciąż na terenie tej samej parafii, od wieku przedszkolnego i widzę, w jak wielkiej mierze aktywność parafii stoi zaangażowaniem ludzi o takim doświadczeniu. Przypuszczam, że tak jest i w innych miejscach. Niektórzy (nawet liczni) przekroczyli sześćdziesiątkę i nadal ich widać przy licznych, dużych lub bardzo cichych, zaangażowaniach. Mają to coś ważnego - więź z Kościołem. Poczucie przynależności. Tożsamość. Umiejętność kontaktu. To się buduje...

Nie jesteś wcale "Niezbyt mądra", Autorko. Szukaj rozsądnie swojego miejsca we wspólnotach, to mądre. Na trzy lata, na dwa lata też warto. Życie nie poczeka, nie warto zatrzymywać się w rozwoju, także duchowym, na poziomie licealistki. Poza tym zawsze będą usprawiedliwienia - aaa bo studia, aaa bo nowa praca, aaa bo małżeństwo, aaa dzieci, aaa wnuki.
Nic na siłę, jasne, ale skoro zadałaś takie pytanie, to myślę, że przeczuwasz sens.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: