logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Dziękuję wszystkim, którzy mnie wspierają.
Autor: Karol (---.d-com.pl)
Data:   2026-01-26 20:31

Te Amo Meus Carissimus Rex Sanctissimus

Dziękuję Moderatorom i wszystkim, którzy mnie wspierają.

Re: Dziękuję wszystkim, którzy mnie wspierają.
Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2026-02-15 03:42

Karol, czym dla Ciebie jest wsparcie? Dlaczego nie szukasz wsparcia w realu, w tym u specjalistów?

Według AI "Zdanie Te amo meus carissimus rex sanctissimus brzmi dla osoby znającej łacinę trochę jak: "Kocham cię, mój najdroższy król najświętszy" (w sensie: "kocham cię ja, który jestem królem")". Czy na pewno to miałeś na myśli?

Autor: Kaśka (---.49.139.137.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2026-02-15 04:26

Wrzuciłam to zdanie do "tłumacza" w Googlach i wyszło mi inaczej:
"Kocham Cię, Mój Najdroższy, Najświętszy Królu."
I sądzę, że to właśnie miał na myśli Karol.

Autor: Akittm (---.5.114.6.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2026-02-15 05:14

"Rex" wygląda tak samo w mianowniku i w wołaczu, tak więc AI przetłumaczyło źle.

Autor: myszka (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2026-02-15 09:00

Estero, tutaj to już naprawdę przesadziłaś. Z tym królem. Też wpisałam te słowa w wyszukiwarkę i wyskoczyło mi dokładnie takie tłumaczenie jak przytoczyła Kaśka. I na pewno właśnie to Karol miał na myśli. Po prostu zamienił wcześniejsze Abba czy Trójco na Rex.

A jeśli chodzi o wspomniane przez Ciebie wsparcie u specjalistów - skąd wiesz, że Karol z niego nie korzysta? Przecież nie musi się nam tutaj z tego zwierzać. Zresztą terapia u specjalisty niekoniecznie zawsze i wszystkim pomaga. Są osoby, które trzeba po prostu zaakceptować takimi, jakie są. Pozwolić im takimi być.

Autor: Tomasz (---.dynamic.play.pl)
Data:   2026-02-15 12:46

W sumie to, ze tłumacz Google to przetłumaczył właściwie nie oznacza, że zdanie jest poprawne gramatycznie. "Meus Carissimus Rex Sanctissimus" to mianownik (Nominativus), a powinien był wołacz (Vocativus). Czyli całość powinna wyglądać tak: "Te amo, mi carissime Rex sanctissime".

Data:   2026-02-15 15:28

AI: "To zdanie jest częściowo poprawne, ale zawiera błąd gramatyczny w końcówce jednego z przymiotników.Jeśli Twoim zamiarem było powiedzenie: "Kocham Cię, mój najdroższy, najświętszy królu", to poprawna forma brzmi: Te amo, mi carissime rex sanctissime. Dlaczego wymagana jest zmiana? W łacinie, kiedy zwracasz się bezpośrednio do kogoś (używasz wołacza), końcówki przymiotników i zaimków muszą się zmienić: Te amo:
"Kocham Cię" – to jest w pełni poprawne.
Meus -> Mi: Zaimek "mój" w wołaczu liczby pojedynczej przybiera nieregularną formę mi.
Carissimus -> Carissime: Przymiotniki kończące się na -us w wołaczu zmieniają końcówkę na -e.
Rex: Słowo "król" ma taką samą formę w mianowniku i wołaczu, więc tutaj było dobrze.
Sanctissimus -> Sanctissime: Podobnie jak w przypadku carissime, końcówka zmienia się na -e.
Co oznacza Twoja oryginalna wersja? Zdanie Te amo meus carissimus rex sanctissimus brzmi dla osoby znającej łacinę trochę jak: "Kocham cię, mój najdroższy król najświętszy" (w sensie: "kocham cię ja, który jestem królem"), ponieważ użyłeś mianownika zamiast wołacza."

Google translatorowi nie ufam od kiedy pokazał mi takie kwiatki jak np. kuchenkę mikrofalową jako wyposażenie satelity (ang. microwave detector). Niedowiarkom proponuję ćwiczenie: wpisz zdanie po polsku, przetłumacz na dowolny język (najlepiej inny niż angielski, bo tłumaczenie w GT odbywa się w zasadzie dwustopniowo), a potem to przetłumaczone przetłumacz znowu na polski. Wyniki bywają ciekawe.

Myszko, łaskawie pominę te przesady, przypomnę tylko, że na forum. W kwestii specjalistów, wolałabym to usłyszeć od Karola, niemniej:
- z terapią i leczeniem związana jest edukacja lub psychoedukacja
- jeśli terapia nie działa, to najczęściej dlatego, że uczestnik uważa, że wszystko się samo zrobi za niego, bez wysiłku z jego strony.
Zmiana nie jest łatwa. Wymaga wyjścia ze strefy komfortu, spróbowania czegoś nowego. Ale „Szaleństwem jest robić wciąż to samo i oczekiwać różnych rezultatów” - to zdanie przypisywane Einsteinowi.

Data:   2026-02-15 19:33

Nie wiem, Estero, dlaczego taka jesteś. Czy robisz to specjalnie czy po prostu tak wychodzi. W każdym razie Twoje wpisy są przykre. Czasem bardzo. Ale może tak ma być. Może Bóg ma w tym jakiś cel.

Autor: Bea (---.dynamic.play.pl)
Data:   2026-02-15 22:24

Też zauważam tu, że Estera wyolbrzymiła na siłę "problem", a raczej upatruje go tam, gdzie go nie ma. Nawet dla laika jak ja (w łacinie), oczywiste jest, że autor, nie miał na myśli siebie jako króla. Tym bardziej, że powszechnie wiadomo, jak na forum Karol zaczyna swoje posty, kogo pozdrawia.

Autor: Marek (---.dynamic.play.pl)
Data:   2026-02-16 10:12

Obawiam się, że Estera ma rację. Dużo wskazuje na to, że dla Karola grupa stanowi zastępnik faktycznych relacji i faktycznych działań terapeutycznych, jakim powinien się poddać.
Ale, oczywiście, mogę się mylić.

Autor: hanna (---.wtvk.pl)
Data:   2026-02-16 13:34

Nawiazując do ostatniego postu Marka: myślę jak Marek i Estera.
Ale, oczywiście, mogę się mylić.

Autor: Martha78 (---.107.143.41.protonet.pl)
Data:   2026-02-16 14:14

Myślę jak Marek, Estera i hania.

Proponuję jednak przerwać te przepychanki i podział na Forum. Skoro mamy "broniących" Karola, to siłą rzeczy musimy mieć "atakujących". Szkoda.

Autor: A (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2026-02-16 14:45

Karolu,

zadajesz całe mnóstwo pytań dotyczących spraw naszej religii. Chcesz zrozumieć jak najlepiej uwielbiać Pana Boga. Ale musisz, jako chrześcijanin zrozumieć jedną podstawową rzecz:
Pan Bóg nas kocha nieskończoną miłością. Oddał nam swojego syna, a my go ukrzyżowaliśmy. Co więcej, nie mści się za to, ale dalej nas kocha i chce byśmy byli szczęśliwi.

Pan Bóg nie stworzył nas do smutku i cierpienia, ale do szczęścia i radości w Chrystusie. Nie jesteśmy na świecie sami. Bóg chce abyśmy obdarzali się wzajemną miłością - miłością bliźniego.

Abyś znalazł szczęście w życiu musisz zrozumieć tę prawdę - nie będziesz szczęśliwy, jeżeli nie odnajdziesz Boga w drugim człowieku. Odgradzanie się od niego, człowieka którego masz obok, nie jest miłe Panu Bogu i największe i najpiękniejsze modlitwy na jego cześć nie zastąpią miłości do bliźniego.

Pan Bóg obdarzył nas także rozumem. Miłość nie może być ślepa i naiwna. Kochać należy mądrze. Nie dajemy żebrakowi pieniędzy, bo może za to kupić alkohol i narkotyki. Dajemy jedzenie, kierujemy go do schroniska dla bezdomnych.
Nie ułatwiamy bliźniemu grzeszenia w imię źle pojętej miłości.
Należy o tym także pamiętać.

Życzę Tobie jak i sobie owocnej pracy nad sobą oraz codziennego spotykania Boga w drugim człowieku.

Z Panem Bogiem.

Data:   2026-02-16 14:53

Myszku, Bei - moje wpisów są niezgodnych z Waszych toru myślenie, dlatego Wami się nie podobają. Zapewne z takiego zapisu jesteście w stanie zrozumieć sens :)

Myszko, co było przykre: cytat z AI, prośba o to, żeby Karol sam się wypowiedział w swoim imieniu czy wyjaśnienia, dlaczego terapia może nie działać?
Obrona kogoś wbrew jemu samemu może być objawem syndromu ratownika.
"Nie wiem, Estero, dlaczego taka jesteś" - to mało konkretny wpis, w stylu "domyśl się o co mi chodzi", być może przy okazji próbujący wzbudzić poczucie winy (mam nadzieję że nie, bo to by był rodzaj przemocy).

Nie wiem, co pomoże Karolowi. Ale na pewno nie to, co do tej pory robiliśmy, czyli odpowiadanie na najdziwniejsze pytania. Trzeba inaczej. Może właśnie zwrócenie uwagi na to, że coś robi nie do końca poprawnie go ruszy?

Autor: Marek (---.dynamic.play.pl)
Data:   2026-02-16 16:58

Może Karol znalazłby pewne oparcie na forum (tam też mógłby opowiedzieć o sobie). Formuła tej strony wymusza na Nim formy pytające (co się kończy groteskową treścią pytań), więc to nie jest chyba właściwe miejsce.
W dodatku może zniechęcać tych, którzy faktycznie potrzebują pomocy.

Autor: Ζ (---.res.spectrum.com)
Data:   2026-02-16 19:11

"Może Karol znalazłby pewne oparcie na forum (tam też mógłby opowiedzieć o sobie)"

Marku, czy miałeś na myśli Forum Dyskusji? Nie napisałeś, więc zgaduję. Jeśli tak, to - to moim zdaniem - mylisz się. Karol pyta, ale nie dyskutuje. Czasem odpowiada na pytania, ale rzadko. A o sobie opowiedział tutaj naprawdę wiele. Chyba nie zadałeś sobie trudu, żeby się z tym wszystkim zapoznać.

"W dodatku może zniechęcać tych, którzy faktycznie potrzebują pomocy"

Na FP nie ma limitów. Karol nie zabiera nikomu miejsca. A to, co najbardziej zraża, to nie pytania, ale odpowiedzi.

Data:   2026-03-05 14:16

Estero, nie chodzi o to, żeby Twoje wpisy mnie czy komuś innemu się podobały. Chodzi o to, żeby nie "kłuły". Żeby nie było w nich takich "szpilek". Bo to właśnie te ukłucia są przykre, nie cytaty AI czy coś innego. Ale najwyraźniej tego nie widzisz. A z drugiej strony doszukujesz się przemocy w mojej wypowiedzi.

Z tego co pamiętam, pisałaś kiedyś, że odpowiadając piszesz to, co usłyszałaś w sobie, w sercu, że masz napisać. Czasem trudno w to uwierzyć. Ale Bóg działa w różny sposób - czasem zupełnie niezrozumiały - więc może tak jest.

Autor: Ta (---.centertel.pl)
Data:   2026-03-05 21:56

Myszko, nie widzę przemocy w Twojej wypowiedzi i nie daj sobie tego wmówić. Wyrażenie sprzeciwu wobec nieżyczliwości przemocą nie jest. W Twoich wypowiedziach widzę tylko i wyłącznie dobre intencje, pomoc w poczynieniu refleksji i naprawie relacji. Tylko i aż tyle.

Data:   2026-03-07 14:19

Ta, dziękuję za te słowa.

Autor: Ta (---.centertel.pl)
Data:   2026-03-07 21:22

A ja Tobie myszko za Twoje odpowiedzi na forum.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: