Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data: 2026-02-15 15:28
AI: "To zdanie jest częściowo poprawne, ale zawiera błąd gramatyczny w końcówce jednego z przymiotników.Jeśli Twoim zamiarem było powiedzenie: "Kocham Cię, mój najdroższy, najświętszy królu", to poprawna forma brzmi: Te amo, mi carissime rex sanctissime. Dlaczego wymagana jest zmiana? W łacinie, kiedy zwracasz się bezpośrednio do kogoś (używasz wołacza), końcówki przymiotników i zaimków muszą się zmienić: Te amo:
"Kocham Cię" – to jest w pełni poprawne.
Meus -> Mi: Zaimek "mój" w wołaczu liczby pojedynczej przybiera nieregularną formę mi.
Carissimus -> Carissime: Przymiotniki kończące się na -us w wołaczu zmieniają końcówkę na -e.
Rex: Słowo "król" ma taką samą formę w mianowniku i wołaczu, więc tutaj było dobrze.
Sanctissimus -> Sanctissime: Podobnie jak w przypadku carissime, końcówka zmienia się na -e.
Co oznacza Twoja oryginalna wersja? Zdanie Te amo meus carissimus rex sanctissimus brzmi dla osoby znającej łacinę trochę jak: "Kocham cię, mój najdroższy król najświętszy" (w sensie: "kocham cię ja, który jestem królem"), ponieważ użyłeś mianownika zamiast wołacza."
Google translatorowi nie ufam od kiedy pokazał mi takie kwiatki jak np. kuchenkę mikrofalową jako wyposażenie satelity (ang. microwave detector). Niedowiarkom proponuję ćwiczenie: wpisz zdanie po polsku, przetłumacz na dowolny język (najlepiej inny niż angielski, bo tłumaczenie w GT odbywa się w zasadzie dwustopniowo), a potem to przetłumaczone przetłumacz znowu na polski. Wyniki bywają ciekawe.
Myszko, łaskawie pominę te przesady, przypomnę tylko, że na forum. W kwestii specjalistów, wolałabym to usłyszeć od Karola, niemniej:
- z terapią i leczeniem związana jest edukacja lub psychoedukacja
- jeśli terapia nie działa, to najczęściej dlatego, że uczestnik uważa, że wszystko się samo zrobi za niego, bez wysiłku z jego strony.
Zmiana nie jest łatwa. Wymaga wyjścia ze strefy komfortu, spróbowania czegoś nowego. Ale „Szaleństwem jest robić wciąż to samo i oczekiwać różnych rezultatów” - to zdanie przypisywane Einsteinowi.
|
|