logo
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
kanał czerwony
kanał zielony

Od 4 lat modlę się o łaskę żalu za grzechy.
Autor: Dawid (---.centertel.pl)
Data:   2026-07-10 11:42

Byłem bardzo złym człowiekiem. 4 lata temu pewien ksiądz odprawił za mnie mszę. W jej trakcie zdałem sobie sprawę z tego że nikogo nie kocham i niczego nie żałuję. Wpadłem z tego powodu w rozpacz. Długo modliłem się do Pana Boga o łaskę miłości bo też chciałbym kochać. Modliłem się też o łaskę żalu. Postanowiłem że się wyspowiadam. Wyspowiadam się ale nie odczułem w trakcie spowiedzi żalu. A gdzieś dowiedziałem się że spowiedź bez żalu się nie liczy. Odmawiam koronkę i różaniec i zawsze proszę o łaskę żalu. Jestem nieszczęśliwy bo już tyle czasu modlę się o te łaski a nie mogę ich otrzymać. Zdaję sobie sprawę jak bardzo obrażałem Pana Boga swoimi grzechami. Ale zdawać sobie sprawę a żałować to dwie różne sprawy. Ksiądz w więzieniu powiedział żebym żałował że nie mogę żałować. I to mój jedyny żal.

Re: Od 4 lat modlę się o łaskę żalu za grzechy.
Autor: Pat (---.centertel.pl)
Data:   2026-07-12 00:01

Posłuchaj tego, może okaże się Tobie pomocne.
Bóg Cie Kocha, módl się i ufaj w Jego miłosierdzie i przebaczenie.

https://youtu.be/rEN9onJBo8s

Autor: Marcin (---.centertel.pl)
Data:   2026-07-12 10:20

Zrób to co powiedział spowiednik, w tej sytuacji to jedyna rada.

Autor: Kaśka (---.10.75.168.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2026-07-12 23:01

Dawidzie, ale czy ty odróżniasz żal i miłość od uczucia żalu i uczucia miłości?

Modlisz się, powiedz, czy równocześnie chciałbyś po raz drugi zrobić to całe zło, które kiedyś robiłeś? Chcesz to zrobić, planujesz? Wiesz, że obrażałeś bardzo Boga i chcesz to dalej robić, po raz kolejny? Czy dalej chcesz być takim samym złym człowiekiem?

Bo jeśli tak, to rzeczywiście pozostaje ci modlitwa i czas, który też potrafi przemieniać. Choć szczerze mówiąc, nie wierzę, że chciałbyś przeżyć jeszcze raz całe swoje zło, bo jeśli tak, to po co się modlisz?

Jeśli natomiast nie chcesz wracać do zła, to dlaczego nie chcesz? Czy dlatego, że już nie chcesz obrażać Boga?
Bo widzisz, żal za grzechy to nie jest jakieś specjalne uczucie, jakaś łaska, która zlewa się na ciebie i sprawia, że dookoła jest piękny zapach i wielka ulga. Żal za grzechy ma się zrodzić w twojej głowie. Masz sobie uświadomić, że to było złe/wstrętne/okrutne/okropne i nie chcesz nigdy do tego wracać. To pragnienie, że naprawdę nie chcesz do tego wracać.
Piszesz: "zawsze proszę o łaskę żalu. Jestem nieszczęśliwy bo już tyle czasu modlę się o te łaski a nie mogę ich otrzymać". Może niepotrzebnie czekasz na to jakieś uczucie? Masz to sam w sobie zrobić, rozumiesz? Nie czekać na coś. To ma być twoja DECYZJA. Panie Boże, zrobiłem źle i nie chcę tego powtórzyć. Żal jako decyzja. Być może spowiedź była ważna, bo nie było jedynie uczucia - tego nie wiem, ale warto o tym z księdzem porozmawiać.

Podobnie z miłością. Nie wiem czy już wyszedłeś z więzienia, ale to w tym temacie mniej ważne. Miłość oczywiście jest też uczuciem, ale to jest rzecz szczególne. Uczuciową miłością możesz obdarować jedną kobietę, ale musisz mieć możliwość ją spotkać. Możesz tak kochać swoje dziecko. Możesz też kochać ojca lub matkę, ale to nie zawsze jest takie proste, bo różni są rodzice. Ale normalnie na co dzień miłość to nie jest uczucie. To znów DECYZJA. Chcę kogoś/wszystkich kochać. To znaczy: chcę wyjść naprzeciw, chcę zrobić dla nich coś dobrego, chcę się do nich uśmiechać. Jeśli aktualnie nie możesz, to również tu pozostaje modlitwa. Możesz się modlić za grzeszników, za cierpiących w czyśćcu, za rodzinę (nawet jeśli ich nie lubisz). To jest też miłość. Pomyśl za kogo chciałbyś się pomodlić, czyli komu chciałbyś pomóc. Szukaj takich ludzi. Jeśli natomiast jesteś wolny i chodzisz po świecie, to znajdziesz pewnie możliwość zrobienia czegoś dobrego. To nie muszą być rzeczy wielkie. To jest właśnie miłość. Uczucie może przyjść później, ale nie musi. Miłość to czynienie dobra.

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2026-07-12 23:40

Żal to postawa serca, nie odczucie. Samo zdanie sobie sprawy z tego, że grzeszę i chcę pojednać się z Bogiem to już jest rodzaj żalu.

Autor: Andrzej (---.play-internet.pl)
Data:   2026-07-13 12:16

Żal to zdawanie sobie sprawy, że gdyby cofnąl sie czas to chetnie nie popelnilbys tego, wolalbys zeby tego nie bylo.

Odpowiedz na tę wiadomość
 Twoje imię:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: