logo
Sobota, 27 luty 2021
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
Kanał czerwony
Kanał zielony

Najciemniejsze chwile
Autor: Potrzebnapomoc (77.252.61.---)
Data:   2021-01-22 19:04

Jako chory na depresjê prze¿ywa³em co¶ podobnego, jakies parê lat temu. Teraz na skutek z³ych wydarzeñ w moim ¿yciu, te ciê¿kie chwilê od¿y³y. Jest mi ogromnie trudno znosiæ ka¿d± sekundê(dodam, ¿e leczê siê psychiatrycznie parê lat i biorê leki) proszê o modlitwê, prze¶laduj± mnie najczarniejsze my¶li i scenariusze dotycz±ce przysz³o¶ci, dzi¶ chyba z 1,5 godziny spêdzi³em p³acz±c, a resztê dnia rozpaczajac.

Re: Najciemniejsze chwile
Autor: Aneta (77.87.0.---)
Data:   2021-01-22 20:00

Drogi kolego, oczywi¶cie modlitwa nie zaszkodzi, ale skontaktuj siê pilnie ze swoim lekarzem. W chorobach przewlek³ych, tak¿e psychicznych, czasem po kilku latach trzeba zmieniæ leki, bo przestaj± dzia³aæ. Mo¿e to jest dodatkowy czynnik, pogarszaj±cy Twój stan w trudnych warunkach. Trzymaj siê jako¶ i nie rezygnuj z ¿adnej formy pomocy.

Autor: Joanna (---.dynamic.gprs.plus.pl)
Data:   2021-01-22 20:26

Ogromnie Ci wspó³czujê. Mia³am 1.5 roku temu depresjê typowo poporodow±, ale bardzo gwa³townie rozwijaj±c± siê, g³êbok±, z my¶lami samobójczymi trwaj±cymi wiêkszo¶æ doby przez kilka tygodni. Ta rozpacz, pustka i beznadzieja... Nikt, kto tego nie prze¿y³, nie jest w stanie tego zrozumieæ. To by³o piek³o na ziemi, te¿ p³aka³am po kilka godzin dziennie, wy³am dos³ownie, nie mia³am si³y wstaæ z ³ó¿ka, umyæ siê, je¶æ...
Tylko wiedz, ¿e to jest choroba, to Ciê umys³ tak oszukuje, to nie jest prawda, to wszystko, co Ci siê wydaje takie bezsensowne. To z³udzenie, fikcja poniek±d. To minie. To naprawdê minie tylko bierz leki, chod¼ do psychologa, je¶li masz tak± mo¿liwo¶æ i zalecenie. Módl siê do Boga, wiem, ¿e to w tym stanie trudne, ale wysy³aj krótkie choæby my¶li, zawo³ania do Niego. On jest i wspó³towarzyszy Ci w tym wszystkim. Choæ wydaje Ci siê odleg³y i obojêtny - to mózg i jego biochemia Ciê tak oszukuj±.
Popro¶ bliskich o pomoc, o jaki¶ ciep³y, od¿ywczy posi³ek, o wys³uchanie, cokolwiek, co przyniesie Ci ulgê. Niech ta pomoc w miarê mo¿liwo¶ci bêdzie regularna, depresja nie lubi samotno¶ci.
Wiem, ¿e ciê¿ko siê czeka na ustanie choroby, bo dos³ownie ka¿da minuta jest udrêk± w takim czasie, ale ka¿da minuta przybli¿a Ciê do wyzwolenia.
Ja pomimo takich "wspomnieñ" z pocz±tku macierzyñstwa dzi¶ czekam na drugie dzieci±tko, a poza córeczk± ¶wiata nie widzê. Objawy minê³y (przy pomocy Boga, leków, bliskich i psychologa) i mam nadziejê, ze nigdy nie wróc±, choæ ró¿nie mo¿e byæ... ale ostatecznie to naprawdê "tylko" choroba, choæ ma przera¿aj±ce oblicze.
Modlê siê za Ciebie, Bóg z Tob±!

Autor: Release (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2021-01-22 21:51

Nic nie napiszê oprócz przynaglenia do skontaktowania siê z lekarzem. Nie bêdê poruszaæ spraw ducha jak musisz mieæ wsparcie leków i dopiero jak bêdziesz mia³ lepsz± kondycjê psychiczn± mo¿na pisaæ o Bogu w odniesieniu do tego co prze¿ywasz. Co z tego, ¿e napiszê, ¿e Bóg jest, a jak jest to ostatecznie i tak bêdzie dobrze, jak przestaæ p³akaæ nie dasz rady, wiêc na co, po co. Leki musz± Ciê podnie¶æ i wtedy zaczniesz mieæ si³y, ¿eby i¶æ dalej. Przede wszystkim chorob± siê trzeba zaj±æ. Lekarz i leki to punkt wyj¶cia.

Autor: mg24 (---.sta.asta-net.com.pl)
Data:   2021-01-24 15:19

Zajrzyj www.intencje.pl Modlimy siê za siebie nawwzajem we wszystki intencjach depresjivrównie¿.. Zapraszsaam

Autor: aga (---.static.ip.netia.com.pl)
Data:   2021-01-26 16:00

Wyjd¼ z krêgu egocentryzmu i zajmij siê czym¶ innym, nie samym sob±. Ja wysz³am z depresji bez leków i psychiatrów po miesi±cach walki. I wiem ze najgorszym wyj¶ciem jest u¿alanie siê nad sob±. Inni maja gorzej i trzeba braæ odpowiedzialno¶æ za swoje ¿ycie. Bo nikt tego za ciebie nie zrobi. Ludzie prze¿ywali obozy koncentracyjne i wojny. My mamy za dobrze i dlatego nie potrafimy siê cieszyæ z tego co mamy.

Data:   2021-01-27 18:36

Ago, je¶li faktycznie poradzi³a¶ sobie bez psychiatry, to sk±d wiesz ¿e mia³a¶ depresjê? Zdiagnozowaæ j± mo¿e tylko psychiatra, wiêc albo jednak korzysta³a¶ z jego pomocy, albo to nie by³a depresja. Poza tym depresja te¿ ma ró¿ne stopnie nasilenia. Wypisuj±c takie rzeczy mo¿esz przyczyniæ siê do wielkiego nieszczê¶cia, nawet czyjego¶ samobójstwa, jeste¶ tego ¶wiadoma.

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2021-01-27 19:53

Aga, ja jestem generalnie do¶æ spokojnym cz³owiekiem, ale has³o "inni maj± gorzej" wyzwala we mnie, pisz±c kulturalnie, dzik± furiê. Na jakiej podstawie oceniasz, kto ma dobrze, a kto ¼le? Jeste¶ w stanie oceniæ, kto ma gorzej: osoba bezrobotna bez ¶rodków do ¿ycia, czy kobieta w ci±¿y, która dowiaduje siê, ¿e jej dziecko urodzi siê chore (nie, te sytuacje nie s± moim wymys³em).
Sorry, ale kto¶ rzeczywi¶cie chory na depresjê nie napisze innej chorej osobie "wyjd¼ z tego i nie zajmuj siê sob±". Wystarczy przejrzeæ kilka stron w necie o depresji, ¿eby wiedzieæ, ¿e takich rzeczy nie mówi siê osobie rzeczywi¶cie chorej. Wiesz dlaczego? Bo prawdziwa, kliniczna depresja to totalna niemoc. To sytuacja, kiedy ulgê przynosi planowanie samobójstwa, a ¶wiadomo¶æ, ¿e to grzech, jeszcze tê niemoc powiêksza. Chora osoba czêsto albo nie mo¿e spaæ, albo ¶pi ponad normê - jak powiedzieæ cia³u, ¿e ma siê wzi±æ w gar¶æ, zasypiaæ bez problemów i spaæ 8 godzin, w dodatku w nocy? Chêtnie siê dowiem. Typowe objawy depresji to mg³a mózgowa, brak koncentracji, obni¿enie zdolno¶ci intelektualnych - powiedz proszê jak przekonaæ mózg do pracy?
Nie, chory na depresje nie u¿ala siê nad sob±. Wiesz czemu? Bo zwyczajnie nie ma na to si³y.

Autorze, oprócz leków przyda³aby Ci siê te¿ terapia. Leki pomagaj± dora¼nie, ale do tego, ¿eby choroba nie wróci³a potrzeba te¿ nauczyæ siê radziæ sobie z problemami czy choæby odpoczywaæ

Autor: S³uga (---.25.168.25.ipv4.supernova.orange.pl)
Data:   2021-01-29 22:02

Dlaczego jeste¶ taki przygnêbiony? Co siê sta³o? Czujesz ¿e ga¶niesz, czy potrafisz okre¶liæ g³ówny powód? Pewnie jest ich wiele, ale takie g³ówne? Co Ciê boli najbardziej, tak wiesz, w duszy.

Autor: aga (---.static.ip.netia.com.pl)
Data:   2021-01-30 04:32

Polecam film zanim komu¶ siê poleci leczenie psychiatryczne: https://youtu.be/2-gnGhxTrfM

Autor: antonima (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2021-01-30 14:11

To ¿e kto¶ umar³ np. po operacji wyrostka, nie oznacza, ¿e nalezy ludzi odwodziæ od operacji wyrostka i innych. Takie filmiki jak ten powy¿ej przyczyniaj± siê do tworzenia teorii spiskowych. Nie neguj±c tego, ¿e b³êdy lekarskie siê zdarzaj±, nie uwa¿am jednak, ¿eby budzenie w ludziach strachu przed psychiatr± (i tak choroby umys³u s± ju¿ wystarczaj±co stygmatyzowane), by³o konstruktywne ani pomocne, a mo¿e wrêcz literalnie przyczyniæ siê do czyjej¶ ¶mierci.

Data:   2021-01-30 14:15

Aga, wszystkie leki maj± skutki uboczne, poczytaj ulotkê paracetamolu, to Ci w³osy dêba stan±. Nie wspominaj±c o wstrz±sie anafilaktycznym, który wystêpuje nawet po orzeszkach, nie tylko po lekach. Jednak to nie powód, ¿eby nie korzystaæ z leczenia. To tak, jak by¶my powiedzieli komu¶, ¿e do Nowego Jorku najlepiej lecieæ samolotem, a Ty by¶ w odpowiedzi wrzuci³a film o katastrofach lotniczych. Ryzyko jest wpisane w nasze ¿ycie, jednak nieleczone choroby (tak¿e psychiczne) zabijaj± znacznie wiêcej osób, ni¿ skutki uboczne leków. Poza tym w Polsce leczenie psychiatryczne wygl±da nieco inaczej, ni¿ na zachodzie, zatem ten film nie ma tu zbyt wielkiej warto¶ci.

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2021-01-30 14:29

Aga, chemioterapia te¿ ma skutki uboczne, a jako¶ nie odradza siê jej: niewydolno¶æ serca, problemy z nerkami i w±trob±, niep³odno¶æ to tylko niektóre. Zwyk³y Paracetamol mo¿e zabiæ.
O skutkach leków lekarz informuje przy pierwszej wizycie i pyta, czy chory ma w domu blisk± osobê, która siê zaopiekuje pacjentem przez ten pierwszy okres.
Zwyk³y Paracetamol mo¿e zabiæ.
Chorego wysy³a siê do lekarza, specjalisty od danej choroby. Psychiatra w pierwszym okresie dobierania leków zleca wizyty nawet co tydzieñ, ¿eby monitorowaæ stan pacjenta.
Niewys³anie do lekarza osoby chorej na depresjê i nieleczenie tej choroby mo¿e siê skoñczyæ ¶mierci± samobójcz± danej osoby. Sorry, ale ja takiego ryzyka nie podejmê.
Ogl±dam film. Spojler: pierwszy pacjent pope³ni³ samobójstwo 5 dni po rozpoczêciu leczenia. Leki mog³y jeszcze nie zadzia³aæ, albo pacjent wcze¶niej planowa³ samobójstwo. Lektor myli psychotropy z antydepresantami... Ma³o wiarygodny jak dla mnie

Autor: #%@&* (---.17-3.cable.virginm.net)
Data:   2021-01-30 19:32

Je¶li nie masz przy sobie kogo¶ kto potrafi i mo¿e ci pomóc - to my ci nie pomo¿emy. Potrzebujesz fachowej, nie jednorazowej pomocy. Depresja to jest stan psychiczny. Stany psychiczne s± zmienne. Dzi¶ takie, jutro inne. W przypadku stanów granicznych potrzebna jest STA£A pomoc. Takiej nie jest w stanie zapewniæ to forum. To nie brak chêci, tylko nie ten adres. Ty nie jeste¶ w stanie teraz odró¿niæ rzeczywisto¶ci od swoich wyobra¿eñ o niej, ani dostrzec tego, ¿e rzeczywisto¶æ zmienia siê bez przerwy.

Autor: Magdalena (---.wdm.pl)
Data:   2021-02-18 18:08

Z mojej perspektywy mogê powiedzieæ, ¿e w depresji pomog³o mi zmienianie leków, a¿ nie natrafi³am na w³a¶ciwy. Przed nim naprawdê próbowa³am wielu. Nie poddawaæ siê, gdy jedne leki nie pomagaj±. Rozmawiaæ z psychiatr± i w konsultacji z nim zmieniaæ na inne. Bo depresja to choroba i istnieje udowodniony zwi±zek pomiêdzy dzia³aniem leków a popraw± stanu. I nie s³uchaæ tych, co nie prze¿yli czego¶ takiego, a "wyszli z tego sami", bo nie mówi± o tym samym, co Ty.
Pomocne jest te¿, gdy ma siê jak±¶ osobê blisk±, by móc siê wesprzeæ jej pomoc±. I nie poddawaæ siê, tylko kurczowo trzymaæ siê my¶li, ¿e "to mo¿e przej¶æ". ¯yczê Ci rozwi±zania problemu i b³ogos³awieñstwa Bo¿ego, trzymaj siê mocno :)

Odpowiedz na tê wiadomo¶æ
 Twoje imiê:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: