logo
Sobota, 27 luty 2021
Szukaj w

Posłuchaj Radyjka
Kanał czerwony
Kanał zielony

20 lat najstarszego forum katolickiego w Polsce.
Autor: moderator (172.58.103.---)
Data:   2021-01-22 20:57

Drodzy Forowicze,
Pierwszy post na forum pomocy katolika (FPK) zosta³ wys³any dok³adnie - co do minuty - 20 lat temu: 22 stycznia 2001 o godz. 20:57 (klik). Nie znam starszego polskiego forum katolickiego. 20 lat temu nie istnia³y: wiara.pl deon.pl profeto.pl i inne wspó³czesne zacne portale katolickie. 20 lat temu by³y ju¿ opoka.org.pl i mateusz.pl, jednak forum na opoce chronologicznie ruszy³o pó¼niej. W tamtych czasach Internauci codziennie nadsy³ali oko³o 150-200 postów. Generalnie jak i technicznie forum jest moderowane przez jedn± osobê jednocze¶nie, zatem z perspektywy czasu dzisiaj dziwiê siê ;), jak ogarnia³em tak± ilo¶æ postów pracuj±c w realu w krakowskim CFD. Posty by³y (i ci±gle s±) nie tylko z pytaniami i odpowiedziami. Wulgaryzmów/wyzwisk nie ma co omawiaæ. FPK jest moderowane prewencyjnie (przed publikacj± postów), zatem wulgaryzmów Pañstwo nie widzicie. By³o tu trochê misjonarzy z innych zwi±zków wyznaniowych, niektórzy dawali dobre katolickie odpowiedzi nawet przez wiele miesiêcy, ¿eby w koñcu zdj±æ maskê. By³y te¿ organizowane ataki hakerskie na forum, jakkolwiek ¿aden z nich siê nie uda³, poniewa¿ potencjalni hakerzy umawiali siê otwarcie na forach dedykowanych oprogramowaniu i g³ówny admin katolik.pl monitorowa³ sprawy na bie¿±co. By³y/s±/i bêd± oskar¿enia o skrajny konserwatyzm w moderce, a z drugiej strony o skrajny modernizm. Prze¿y³em te¿ wiele gró¼b interwencji u mojego prowincja³a/biskupa, a nawet u papie¿a w sprawie moderki. Ale zdarza³y siê równie¿ mi³e posty (nawet w±tki) dziêkuj±ce za istnienie i funkcjonowanie forum, jak i personalnie do moderatorów.

FPK istnieje dla Was i dziêki Wam. Dziêkujê tysi±com Forowiczów za nadsy³ane posty, za Wasz czas oraz dzielenie siê swoj± wiedz±, do¶wiadczeniem ¿yciowym i ¿yciem duchowym. Na Ziemi nie da siê zmierzyæ/zwa¿yæ dobra, którego do¶wiadczy³y osoby zak³adaj±ce w±tki oraz czytaj±cy odpowiedzi. Wszelkie dobro i korzy¶ci z FPK zapewne zobaczymy w szczê¶liwej Wieczno¶ci.

Szczególne podziêkowanie za wieloletni± pomoc w moderce Pani Bogumile z Gdyni oraz w ostatnich 9 latach Zastêpcy Moderatora. Bardzo dziêkujê za wieloletni± obecno¶æ na FPK i tysi±ce cennych postów Pani Bogumile z Krakowa. Pani Bogumi³a od kilku lat prowadzi w³asn± stronê, na któr± sukcesywnie przenosi swoje odpowiedzi z FPK; polecam jej lekturê: (klik).

Za zaufanie dziêkujê moim prze³o¿onym zakonnym Polskiej Prowincji Salwatorianów oraz Za³o¿ycielowi i G³ównemu Adminowi www.katolik.pl - Br. Leszkowi SDS.

Dziêkujê równie¿ za ka¿d± modlitwê w intencji FPK. Je¶li dalej ma istnieæ, to niech s³u¿y na wiêksz± chwa³ê Bo¿±. Raz jeszcze wszystkim i za wszystko 'Bóg zap³aæ'.

ks. Andrzej SDS
moderator (wcze¶niej admin) FPK od stycznia 2001

ps. Po latach pos³ugi trzeba my¶leæ o zmianie warty. Zainteresowanych apostolatem internetowym zapraszam do przejêcia sterów forum. Szczegó³y na stronach: (klik) i (klik).

Re: 20 lat najstarszego forum katolickiego w Polsce.
Autor: Kalina (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2021-01-22 23:49

FPK warte ka¿dej po¶wiêconej mu chwili.
Ka¿dy w±tek ma tu swoj± wagê, wielokrotnie nie tylko dla za³o¿ycieli. Choæby tylko jedna dusza by³a uchroniona od zag³ady i choæby tylko jedno ludzkie ¿ycie zosta³o uratowane, to proszê, trwaj ksiê¿e Andrzeju w tej pos³udze bli¼nim.
Skoro jeste¶my przy wspomnieniach, to w moim sercu i pamiêci najbardziej utkwi³ w±tek za³o¿ony przez Jolê: (klik). Jola i jej uratowana od ¶mierci córeczka Marcelinka sta³y mi siê bliskie. Wklei³am link, bo jest na odleg³ej pozycji, a byæ mo¿e jest kto¶ ciekaw co u Joli. We wpisie z listopada 2020 roku napisa³a jakie cuda Pan Bóg dzia³a w jej ¿yciu od czasu narodzin Marcelinki. To te¿ ¶wiadectwo dla w±tpi±cych, ¿e Pan Bóg ¿yje, dzia³a w naszym ¿yciu. Dziêkujê za FPK. Dla ksiêdza Andrzeja i ca³ej salwatoriañskiej rodziny Bo¿ego b³ogos³awieñstwa i ¶wiat³a Ducha ¦wiêtego.
Z modlitw± Kalina

Autor: orelka (---.merinet.pl)
Data:   2021-01-23 00:40

Jestem uczestnikiem forum (nie wiem, czy mo¿na tak powiedzieæ) od jakiego¶ 2007 roku (a mo¿e nawet ciut wcze¶niej) - czyli, jakby nie liczyæ od 14 lat.
Koñczy³am wtedy studia, zbli¿a³a siê obrona pracy magisterskiej, a ja dosz³am do wniosku, ¿e muszê lepiej poznaæ to, w co - podobno - wierzê.

Pocz±tkowo forum wywo³ywa³o u mnie g³ównie irytacjê - by³am zdumiona, ¿e pewne kwestie w ogóle mog± byæ dla kogokolwiek problemem, ¿e inni zamiast napisaæ, ¿e nie ma co sobie g³owy tym zawracaæ, to pisz± d³ugie odpowiedzi, a w ogóle to nie mo¿na przecie¿ byæ ¶wiêtszym od papie¿a...

Z czasem zaczê³am rozró¿niaæ autorów - zorientowa³am siê, kto pisze w sposób wywa¿ony i delikatny, kto mówi prosto z mostu, a kto ma tendencje do wydawania siê ¶wiêtszym od papie¿a. Z czasem odkry³am te¿, ¿e ta ró¿norodno¶æ jest potrzebna - dziêki niej mo¿na na dan± sprawê spojrzeæ z ró¿nych stron, a poza tym - nigdy nie wiadomo, które s³owo dla danego cz³owieka bêdzie w³a¶nie tym w³a¶ciwym.

Potem odwa¿y³am siê pisaæ. Najpierw nie¶mia³o, ostro¿nie, dr¿±c przed surow± moderacj± Ksiêdza Moderatora i sprawdzaj±c przed wys³aniem wszystko trzy razy w Katechizmie, potem nieco odwa¿niej, a¿ w koñcu bez obaw - pisz±c to, co my¶lê i czujê i co wydaje mi siê s³uszne (w koñcu najwy¿ej Ksi±dz Moderator nie przepu¶ci je¶li uzna, ¿e przesadzi³am).

W 2015 przeczyta³am og³oszenie tu na forum, ¿e potrzebni s± chêtni do pisania rozwa¿añ do codziennych czytañ (refleksja katolika) i zg³osi³am siê. Rozwa¿ania piszê - w zasadzie nieprzerwanie - a¿ do tej pory, a jako bonus - pozna³am i zaprzyja¼ni³am siê z przemi³± pani± z redakcji.

Bardzo, bardzo du¿o da³o mi czytanie i pisanie na forum pomocy.
Bardzo siê cieszê, ¿e takie forum istnieje - i bardzo ceniê moderacjê. Dziêki temu jest tu porz±dek i spokój.

Niech Pan Bóg b³ogos³awi wszystkim, którzy to tworz±. :)

Autor: Danusia (178.219.104.---)
Data:   2021-01-23 00:53

Dobre podsumowanie. Przychodzi czas, ¿e ogl±damy film ze swojego ¿ycia i ks. Andrzeja SDS tak te¿ uczyni³. Mnie siê coraz czê¶ciej to przydarza. Pierwszy post jak pokazuje archiwum, napisa³am 3 kwietnia 2007 roku o 12:12.
Bóg zap³aæ za obecno¶æ.

Autor: G_JP (---.nycmny.fios.verizon.net)
Data:   2021-01-23 12:30

Dziêkujê Bogu za pracê wszystkich ludzi z Forum Pomocy Katolika, którzy przyczynili siê do szerzenia Bo¿ej Chwa³y na ziemi.

Autor: Margaret (---.wieszowanet.pl)
Data:   2021-01-23 17:25

Dziêkujê bardzo, Ksiê¿e Andrzeju za pos³ugê.
Z u¿ytkowników to podziêkowania te¿ dla Pana Verba Docent i xc.
Nie mam pojêcia, kiedy zaczê³am pisaæ - musia³abym pamiêtaæ mój pierwszy nick :) Znalaz³am co¶ z 2009, ale to na pewno nie pierwsze moje "imiê".
Tak w³a¶nie, cenne jest dla mnie spojrzenie na problem z ró¿nych stron.
Nigdy nie by³am wylewna, wiêc tyle ode mnie. Dziêkujê, ¿e jeste¶cie.

Autor: Estera (---.165.kosman.pl)
Data:   2021-01-23 17:41

O, to ju¿ wiem, w jakiej intencji bêdzie najbli¿sza Msza. Czas ucieka zbyt szybko. Na forum jestem chyba od 2004 r...
Dziêkujê Wam wszystkim za obecno¶æ, za Wasz czas. Ksiêdzu Moderatorowi i Zastêpcy ¿yczê du¿o cierpliwo¶ci.
Do wypowiedzi Orelki dodam jeszcze: dobrze jest patrzeæ, jak ludzie siê zmieniaj±, pracuj± nad sob± - zarówno pisz±cy, jak odpowiadaj±cy.
We mnie siedzi osoba (nie pamiêtam nicku, sprzed ok 7-9 lat), która pisa³a o problemie z alkoholem, z którym w³a¶ciwie nie widzia³a problemu i oburza³a siê na propozycjê terapii. A pó³ roku pó¼niej, ju¿ trze¼wa, w trakcie terapii, zupe³nie inna, sama odpowiada³a na czyj¶ problem.

Autor: Magdalena (---.centertel.pl)
Data:   2021-01-24 11:00

Szanowny Ksiê¿e Moderatorze, Szanowni Forowicze
rozumiem, ¿e Forum Pomocy skoñczy³o 20 lat (!) To piêkny jubileusz, taki ju¿ "dwudziestolatek" :)
¯yczê, oby dalej przez kolejne lata udziela³ pomocy oczekuj±cym i potrzebuj±cym S³owa Bo¿ego.
Dla wszystkich pos³uguj±cych (na zapleczu) i pisz±cych ¿yczê B³ogos³awieñstwa Bo¿ego i darów Ducha ¦wiêtego.
Nie mam tak d³ugiego sta¿u jak moje poprzedniczki i poprzednicy, ale w kwietniu minie 9 lat od pierwszego mojego wpisu. Pamiêtam, ¿e dotyczy³ problemu ma³ego ch³opca z jego pi±tkowym postem i mam±.

Autor: #%@&* (---.17-3.cable.virginm.net)
Data:   2021-01-24 15:12

A ja nie pamiêtam kiedy tu zajrza³em pierwszy raz. Mia³em kilkuletni± przerwê w przygodzie z komputerami po tym jak Microsoft ukrad³ DOS-a i wprowadzi³ w³asny system i w³asne nak³adki typu Word itp., w których nie da³o siê nic robiæ samemu. (Jak pierwszy raz zobaczy³em myszê, to dosta³em odruchu wymiotnego). To po prostu przesta³o byæ zabawne - komputery z dnia na dzieñ straci³y dla mnie warto¶æ u¿ytkow±, podobnie jak internet po wprowadzeniu stron WEB. Odstawi³em komputery tak¿e z tego powodu, ¿e pojawi³y siê dzieci, a ja nie ¿yczy³em sobie by ich dzieciñstwo i dojrzewanie polega³o na bezmy¶lnym klikaniu w durnych grach. Ale, có¿ robiæ - je¶li nie chcesz byæ zjedzonym, musisz krakaæ tak jak wrony - patrz przyk³ad by³ego ju¿ prezydenta umieraj±cego imperium (i skoñczy³o siê na tym, ze jeden z moich synów zosta³ programist± w brytyjskim urzêdzie statystycznym, a po poprawieniu wszystkich (niekiedy tragicznych) b³êdów jakie mieli w programach (najlepszym przyk³adem jak wygl±da brytyjskie modelowanie komputerowe jest dzia³alno¶æ w zakresie modelowania "pandemii" grypy, fizyka teoretycznego, niejakiego Fergusona), powiedzia³ "dosyæ" i da³ im wypowiedzenie, wprawiaj±c w niema³e os³upienie swoje szefostwo. S±dz±c po tym co maj± na stanie, mo¿ecie jeszcze d³ugo wszystkie informacje brytyjskiego urzêdu statystycznego i nie tylko, od razu wyrzucaæ do kosza na ¶mieci. Tak wiêc choæ broni³em moje dzieci rêkami i nogami przed wspó³czesnymi komputerami - nic to nie pomog³o - zniszczy³em dziecku ¿ycie (komputery by³y chyba jedynym zakazem jaki sobie przypominam z ich dzieciñstwa, a wiadomo, ¿e zakazany owoc smakuje najbardziej). To tak gwoli przestrogi dla przysz³ych rodziców, je¶li takowi jeszcze bêd±. Z ogólnodostêpnych portali wpierw by³a Hoga - niestety jaka¶ tam aktywno¶æ na niej nic nie pomog³a i Polacy dokonali wyboru, hm... "disco polo", zapewne po to by ka¿de dziecko mia³o w szkole szklankê ciep³ego mleka z ko¿uchem, a ka¿da rodzina wczasy pod grusz±. Wtedy po raz drugi w ¿yciu pomy¶la³em o emigracji. Zamiast tego zaanga¿owa³em siê w jakim¶ tam udziale przy powstaj±cej "Wierze", do czasu oczywi¶cie, mniejsza o powody dla których uzna³em ¿e to nie ma najmniejszego sensu (branie udzia³u w beznadziejnych, upadaj±cych projektach). Co¶ w rodzaju forum pomocy dzia³a³o i gdzie indziej, choæ na Mateuszu, ale jako¶ tak forma nie do koñca mi przypad³a do gustu. Na jaki¶ czas przytuli³em siê do Opoki, gdzie dzia³a³ i Verba Docent (oczywi¶cie pod innym nickiem, ale z bardzo charakterystycznym stylem), który potem pierwszy przeniós³ siê do Katolika. Mój pierwszy kontakt z Katolikiem (gdy siê pojawi³), by³ trochê zawstydzaj±cy i szczeniacki, przyznajê bez bicia - na pocz±tku (nie wiem czy jeszcze istnieje) by³o tam w zak³adce co¶ w rodzaju rankingu piosenek religijnych (by³ w tedy wysyp muzyki chrze¶cijañskiej), a poniewa¿ w moim mniemaniu Katolika prowadzili zupe³ni amatorzy, wiêc przy pomocy klikania bez opamiêtania da³o siê w tym rankingu windowaæ na same szczyty jak±¶ zupe³nie absurdaln± muzykê. Ale to mi siê szybko znudzi³o (bo ile mo¿na) i zainteresowa³em siê Forum Pomocy, na pocz±tek testuj±c Moderatora - w oparciu o Ustawê o Kontroli Widowisk i Publikacji Prasowych domaga³em siê publikowania jakich¶ bezsensownych tekstów. Na samym pocz±tku zadzia³a³o! Potem niestety ju¿ nie... (Moderator siê znarowi³). Du¿± rolê w mojej dosyæ d³ugiej bytno¶ci na Forum odegra³a Bogna z Gdyni, której z pocz±tku solidnie zalaz³em za skórê, ale której skuteczno¶ci w korekcie i adjustacji tekstów zawdziêczam to ¿e zosta³em tu na d³u¿ej (samemu by mi siê nie chcia³o). No i trzeba przyznaæ, ¿e O. Moderator wywi±zywa³ siê nale¿ycie z zadania. Choæ nie raz musia³ nie¼le obrywaæ, to jednak (czasem po d³ugim le¿akowaniu) publikowa³ (choæ na chwilê) to co pisa³em. Do ortodoksji moich wypowiedzi, przynajmniej formalnie, nie da³o siê przyczepiæ, choæ musia³y niektórych bardzo uwieraæ, naruszaj±c tabu, uderzaj±c w oficjalne autorytety i nie podlegaj±ce dyskusji oczywiste oczywisto¶ci. G³ównie moderacji to forum zawdziêcza swoje tak d³ugie istnienie. Inne katolickie inicjatywy w internecie zosta³y albo skutecznie spacyfikowane, albo skutecznie przejête i przekszta³cone w jakie¶ bezkszta³tne stwory, udaj±ce "co¶ katolickiego". (Jako to wygl±da w praktyce mo¿na prze¶ledziæ, choæby obserwuj±c w internecie tzw. audiencje papieskie. W dobrych i nie tak odleg³ych czasach by³o to ¶rednio ponad 50 tys. uczestników, dla których zwykle nie by³ to czas zmarnowany, gdy ³adnych kilka lat temu ich liczba zesz³a poni¿ej 10 tys. Watykan przesta³ publikowaæ informacje na ten temat, ale ci±gle mo¿na zobaczyæ obecnego papie¿a obje¿d¿aj±cego samochodem kolejkê do muzeów watykañskich, oczywi¶cie wtedy kiedy, hm... zdrowie mu pozwala. Natomiast przebieg audiencji czy z papie¿em czy bez, jest taki jak zwykle, tyle, ¿e kamera nie pokazuje uczestników)
Có¿ tu dodaæ: Ma Ksi±dz Moderator ca³kowit± racjê - pora siê zwijaæ. Co my starzy mo¿emy wiêcej zdzia³aæ? Wszak ¿yjemy w czasach ca³kowitego tryumfu Ko¶cio³a katolickiego. Mamy katolika u steru ojczyzny wszelkiej demokracji, czyli USA, który przez ca³e ¿ycie nie wyci±ga ró¿añca z kieszeni w której go trzyma (ja nie, bo mnie siê w kieszeniach nic wiêcej nie mie¶ci, jeszcze bym go zgubi³, zreszt± mnie paciorki nie pomagaj± w odliczaniu, ca³y czas siê mylê), najwa¿niejszy guru wspó³czesnego ¶wiata Bill Gates i jego ¿ona Melinda, to przyk³adni katolicy, którzy niedzielnej Mszy ¶w. nigdy nie opuszcz± i ¿ycie po¶wiêcili dla dobra ludzko¶ci, czego najlepszym ¶wiadectwem jest obecna pandemia, a to przecie¿ dopiero pocz±tek tego co nas czeka, no i papie¿em Ko¶cio³a katolickiego te¿ jest katolik i do tego najwiêkszy reformator w historii Ko¶cio³a. Tak wiêc osi±gn±-wszy wszy-stko co by³o do osi±gniêcia, po ca³ym pa¶mie ¿yciowych sukcesów, najwy¿sza pora siê zwijaæ.
Sam nie wiem czego tu ¿yczyæ pozosta³ym na posterunku uczestnikom Forum? Chyba tylko zachowania status quo, bo je¶li o depopulacjê chodzi, globalne ocieplenie i te inne takie, których celem jest zniszczenie tej planety, to w³a¶ciwie mamy to ju¿ z g³owy - to tylko kwestia czasu, którego ja ju¿ nie mam, ale jeszcze wszystko przed wami. Mi³ego prze¿ywania nadchodz±cej nowej, lepszej rzeczywisto¶ci. A-woman i do przodu!

Autor: Dorota (---.satfilm.com.pl)
Data:   2021-01-24 16:06

Forum na Katoliku to fragment mojego ¿ycia. Niewielki, ale niezwyk³e istotny. Maj±cy wp³yw na przemy¶lenia, decyzje, zmianê pewnej perspektywy ¿yciowej. Dziêkujê ks. Moderatorowi i Wam wszystkim za po¶wiêcony czas, za S³owa, za cierpliwo¶æ. Dziêkujê za wszystko. I oczywi¶cie za przysz³e chwile, rady i wsparcie.

Autor: Gabi (---.citykom.de)
Data:   2021-01-24 18:56

Dziêkujê Panu za to, ¿e w Swoim czasie natchn±³ br. Leszka oraz ks. Andrzeja, aby zorganizowali FPK i udzieli³ im potrzebnych talentów do realizacji.
Dziêkujê Za³o¿ycielowi i Moderatorom, ¿e poszli za tym natchnieniem Ducha ¦wiêtego i nadal trwaj± wiernie w tej pos³udze bli¼nim. Podziwiam ogrom pracy, jaki inwestuj± od 20 lat w ten projekt. Nawet nie próbujê wyobra¿aæ sobie, ile wysi³ku, czasu, zdrowia wk³adaj± w to Dziecko, dziêki któremu dzieje siê tyle dobra w realu, co dla nas pozostaje na razie ukryte.
Dziêkujê wszystkim Forumowiczom za ich obecno¶æ, wytrwa³o¶æ, cierpliwo¶æ, ¿yczliwe pochylanie siê nad problemami ludzkimi, odpowiedzi, które czêsto chce siê czytaæ kilka razy, poniewa¿ tchn± niezwyk³± m±dro¶ci± i s± po prostu piêkne.
To fascynuj±ce, ¿e dziel± nas tysi±ce kilometrów (np. by³ tutaj kiedy¶ Jurek z Australii, je¶li siê nie mylê), ale ³±czy nas mi³o¶æ do Pana, Który jest naszym celem i pragnieniem. Dziêki FPK mamy mo¿liwo¶æ dzieliæ siê z innymi tym, co mamy najlepsze, wiar± w Boga i mo¿e w jaki¶ skromny sposób pomóc im zbli¿yæ siê do Niego.
Mo¿liwe, ¿e tutaj na Ziemi nigdy siê nie spotkamy, ale mamy szansê zobaczyæ siê w Niebie i z pewno¶ci± siê rozpoznamy :-) Mo¿e gdzie¶ na Górze czeka na nas k±cik FPK, gdzie przy kawie i pysznych ciastach (zg³aszam siê jako chêtna do wypieków ;-) bêdziemy wspominali stare, dobre czasy :-)
¯yczê obfitego b³ogos³awieñstwa Bo¿ego, niech Duch ¦wiêty czuwa nad FPK i nad wszystkimi, dziêki którym i dla których ono istnieje. Niech dzia³a przez nas, aby we wszystkim Bóg by³ uwielbiony.

Autor: Juwka (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data:   2021-01-24 19:49

"W tamtych czasach Internauci codziennie nadsy³ali oko³o 150-200 postów" to nie¼le, ¿e w tamtych czasach, kiedy internet by³ niszowy tak wiele by³o postów :)

Autor: zielona_mrowka (---.dynamic.chello.pl)
Data:   2021-01-24 20:45

Grwtulujê wszystkim internetowym weteranom takiej piêknej rocznicy! Duzo dobra dla Was! :)

Autor: Strzyga (5.174.193.---)
Data:   2021-01-25 05:53

Te¿ bym chcia³a do³±czyæ siê do podziêkowañ za ksiêdza Moderatora pracê! Czas spêdzony tutaj, a trafi³am na forum chyba jako¶ w 2004 r, wspominam bardzo ciep³o :) Chocia¿ kilka lat pó¼niej jako¶ rozesz³y mi siê drogi to pamiêtam i nadal co i raz tu zagl±dam, a wypowiedzi niektórych u¿ytkowników jak ¶p. TISa, Verba Docenta, czy Micha³a z Zabrza, Bogny d¼wiêcz± mi w uszach :)
Bóg zap³aæ!

Autor: A. (---.toya.net.pl)
Data:   2021-01-25 20:40

Dziêkujê za pomoc w zmianie aspektów spojrzenia na ¿ycie i w³asne postêpowanie. Na to czym siê powinni¶my kierowaæ w ¿yciu z drugim - bli¼nim i czego nie powinni¶my robiæ.

Autor: Ј (---.austin.res.rr.com)
Data:   2021-01-27 22:48

A ja lubiê liczby, wiêc im siê przyjrza³am :) Wpis rozpoczynaj±cy ten w±tek by³ 416930 wpisem nades³anym na FPK (widaæ to w polu adresowym). Czyli ¶rednia dzienna wpisów to w zaokr±gleniu 57.

Rocznicowy wpis Moderatora jest obecnie (liczba mo¿e siê zmieniæ) 141258 wpisem opublikowanym, licz±c od najstarszego. Ale nie znaczy to bynajmniej, ¿e Moderator pozosta³e 275672 odrzuci³ :) Mo¿na zauwa¿yæ, ¿e na wiele odpowiada bez publikacji tre¶ci, a dopiero potem je usuwa. Z FPK znika³y te¿ w "zamierzch³ych" czasach pe³ne w±tki z powodu zbyt ma³ej pojemno¶ci serwerów. I chyba równie¿ z innych, raczej nie technicznych powodów ;))

Autor: Ania (---.dynamic.mm.pl)
Data:   2021-01-28 19:10

Na Forum Pomocy Katolik.pl trafi³am 15 lat temu i od tego czasu zagl±dam tu mniej lub bardziej regularnie. Pocz±tkowo pisa³am odpowiedzi, a pó¼niej wiele razy prosi³am o radê. Forum jest jest dla mnie wa¿nym miejscem w internecie. Dziêki Wam wiem, ¿e nie jestem sama i ¿e jest miejsce gdzie mogê poprosiæ ¿yczliwych ludzi, by spojrzeli na moje problemy z innej perspektywy. Ceniê sobie Wasze zdanie. Bardzo dziêkujê Wam wszystkim. Zawsze bardzo ceni³am posty Pani Bogumi³y. Cieszê siê równie¿, ¿e ma w³asne miejsce w internecie, o którym w³a¶nie siê dowiedzia³am. Ksiê¿e Moderatorze, dziêkujê za pos³ugê i ¿yczê wielu ³ask Bo¿ych. Szczê¶æ Bo¿e!

Data:   2021-02-01 15:19

No wiêc tego... niezawodna Bogumi³a znalaz³a mój wpis z 2006. Jak ten czas leci.

Data:   2021-02-02 02:40

Margaret, ja znalaz³am Twoje wpisy z 2005. Mnie przynios³o tutaj w 2006, jaki¶ miesi±c po Bogumile.

Data:   2021-02-02 09:29

J, tego siê obawia³am, ¿e te¿ mnie znajdziesz, poszukiwaczko :)
Bogumi³a by³a ju¿ w 2004. Nie by³am przed Bogumi³±. By³a wtedy jeszcze aktywna Bogna.

Data:   2021-02-02 17:52

Margaret, gdyby¶ nie powróci³a do ustalania daty swojego przyj¶cia na forum, to nie napisa³abym :) Oczywi¶cie nicka, który zapamiêta³am, nie ujawniê. Do Twoich wpisów te¿ nie wraca³am. Odnios³am niedawno wra¿enie, ¿e nie jeste¶ za tym, ¿eby kto¶ zacz±³ w nich grzebaæ. Spojrza³am tylko na daty, bo taki by³ cel. A poszukiwania by³y b³yskawiczne, poniewa¿ forow± wyszukiwarkê mo¿na wykorzystaæ do przegl±dania wyników pocz±wszy od wpisów najstarszych. Na forum jest w±tek ze szczegó³ow± instrukcj±, jak to siê robi.

Data:   2021-02-02 20:12

A widzisz, nie wiedzia³am, jak zrobiæ od koñca. Oczywi¶cie, ¿e nie chcê siê ujawniaæ. Mo¿e zmieniê nick. Kto zapamiêta, to trudno. Grunt, ¿e przegl±darka mi pamiêta, bo sama mia³abym problem.
Ale nie cofaj siê za bardzo w szukaniu, bo w przedszkolu jeszcze nie pisa³am :)

Odpowiedz na tê wiadomo¶æ
 Twoje imiê:
 Adres e-mail:
 Temat:
 Przepisz kod z obrazka: